Džepari ne miruju pa zagrebačka policija savjetuje kako ih izbjeći

Džepari ne miruju pa zagrebačka policija savjetuje kako ih izbjeći

Kradljivci nikad ne miruju pa je zagrebačka policija još jednom objavila savjete za izbjegavanje neželjenih situacija u kojima bi mogli postati žrtve lukavih džepara.

Džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći neposredan kontakt sa žrtvom, a operiraju u vozilima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim centrima i na mjestima javnih okupljanja.

Žrtve biraju ‘lukavo’, naguravajući se ili naslanjajući se na njih, a znaju se, hineći dobronamjernost s mgućim žrtvama upustiti i u razgovor, a potom neprimjetno iz torbice ili odjeće izvlače novčanike ili druge vrijednosti.

Često rade u paru pa jedan odabire žrtvu i džepari, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.

Policija savjetuje građanima da sa sobom nose samo potreban novac i kreditne kartice. Gotovinu, kartice i sitni novac treba nositi odvojeno, po mogućnosti u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne, dok poklopac torbe treba uvijek biti uz tijelo s unutarnje strane.

Građani bi trebali više paziti na vrijednosti koje nosite sa sobom, a torbice nikada ne bi smjeli ostavljati otvorene i izvan vidokruga.

U slučaju da se krađa ipak dogodi žrtve bi trebale glasno upozoriti na lopova te zatražite pomoć. Slučaj trebaju prijaviti policiji, kojoj će dobro doći opis džepara, njegove odjeće i hoda pa bi žrtve uz mjesto i vrijeme trebale zapamtiti što više pojedinosti o počinitelju.

Otuđene kartice treba odmah poništiti kako bi spriječili njihovu zlouporabu, upozorava policija koja i svjedoke takvih zločina poziva da pruže pomoć žrtvama kradljivaca.

U posljednjem slučaju u utorak, oko podneva u tramvaju između Britanskog trga i Frankopanske ulice na meti džepara našao se muškarac kojem su djevojke stare 33 i 23 godine izvukle novčanik iz zadnjeg džepa, koristeći gužvu i njegovu nepažnju. No, krađu je uočio policajac izvan službe koji je uhitio počiniteljice. (Hina)

Foto/Ilustracija/PUZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI