Zagrebačka policija razotkrila zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza i carine

Zagrebačka policija razotkrila zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza i carine

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Poreznom upravom dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela “Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju” i ” Utaja poreza ili carine” te nad 56-godišnjakom i 66-godišnjakom zbog pomaganja u kaznenim djelima, priopćeno je iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

Sumnja se da je, po prethodnom dogovoru, a u namjeri dovođenja u zabludu nadležnih poreznih tijela i izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost, 49-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Slavonskog Broda od 1. travnja do 15. svibnja 2015. godine, pribavio račun društva sa sjedištem u Splitu, koji je izdao 56-godišnjak krajem travnja 2015. godine, u kojem je izražen iznos od 7,2 milijuna kuna plus PDV u iznosu od 1,8 milijuna kuna, a kojim je iskazana kupoprodaja (hotela), koja je do 22. travnja 2015. godine bila u sastavu dugotrajne imovine društva iz Splita, iako 56-godišnjak na datum izdavanja računa više nije bio odgovorna osoba društva, već je društvo dan ranije na temelju ugovora o prijenosu vlasničkih udjela prenio na 66-godišnjaka.

Uz navedeni račun 49-godišnjak i 56-godišnjak su sklopili i kupoprodajni ugovor u kojem je navedeno da će iznos od ukupno 9 milijuna kuna, trgovačko društvo iz Slavonskog Broda podmiriti u korist banke, a koji nikada nije podmiren niti je postojala namjera podmirenja navedenog iznosa, a što je vidljivo i iz činjenice da je trgovačko društvo iz Slavonskog Broda u trenutku realizacije kupoprodaje nekretnine bilo u potpunoj blokadi računa. Također, nikakva novčana transakcija po navedenom računu nikada nije provedena niti je isti ikada proknjižen u poslovnim knjigama društva iz Splita.

Temeljem toga, 49-godišnjak je 15. svibnja 2015. godine poreznoj upravi predao zahtjev za preknjiženje postojećeg poreznog duga koji je nastao prijašnjim poslovanjem društva iz Slavonskog Broda, iako se sukladno važećem zakonu o porezu na dodanu vrijednost na promet takve vrste nekretnina ne prikazuje iznos PDV-a te se navedeni iznos od 1,8 milijuna kuna ne smije koristiti kao odbitak pretporeza, a za koji je oštećen državni proračun.

Kaznena prijava podnijeta je Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Foto/Ilustracija/PUZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI