Von der Leyen: Šuica zadužena za konferenciju o budućnosti Europe

Von der Leyen: Šuica zadužena za konferenciju o budućnosti Europe

Nova predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da će Dubravka Šuica, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, biti zadužena za konferenciju o budućnosti Europe koja bi trebala pokazati kakvu EU žele njezini građani.

Konferencija bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija, a cilj joj je da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Šuica, dosadašnja članica Europskom parlamenta, imenovana je za potpredsjednicu EK za demokraciju i demografiju.

“Ona će u ime EK biti zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe. To je veliki, vitalan proces za našu demokraciju. Ona će tijesno surađivati s Europskim parlamentom i Vijećem EU-a. Jako je važno provesti taj program u sljedeće dvije i pol godine”, rekla je von der Leyen.

Govoreći o Šuičinom resoru, dodala je kako je riječ o “fantastičnom” području koje uključuje usklađivanje rada i obitelji te starenje radne snage.

“Tu se može puno učiniti”, kaže von der Leyen, napominjući da ima gradova i regija koji uspješno pokazuju da je moguće preokrenuti trend i zaustaviti demografski pad.

“Želimo dati novi poticaj europskoj demokraciji. To je naša zajednička odgovornost. Demokracija je više od glasanja na izborima svakih pet godina. Njezina je bit u tome da se čuje naš glas i da smo sposobni sudjelovati u načinu na koji se izgrađuje društvo,” rekla je von der Leyen. (Hina)

Foto/ Zhang Cheng /EK

Jedna od petero potpredsjednika EK, Šiuca je tri puta birana u Europski parlament. Bila je potpredsjednica odbora za vanjske poslove, izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine potpredsjednica kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini. (Hina)

Foto: EK7 Zhang

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI