Božinović: Omogućuje se prelazak granice, no zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta na Braču

Božinović: Omogućuje se prelazak granice, no zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta na Braču

Načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je da se od danas zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta na Braču u trajanju od 14 dana zbog epidemiološke situacije na tom otoku na kojemu su 22 osobe zaražene.

Druga je odluka da se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a strani državljani moći će ući u Hrvatsku kada postoje gospodarski interesi ili neodgodivi osobni razlozi. Za sve prelaske hrvatske granice bit će potrebno pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju.

Objasnio je i da se ta odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer u skladu s preporukama EU, zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

“U sklopu svega toga mogući su posebni bilateralni razgovori s pojedinim državama”, rekao je Božinović.

Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ili drugoj zemlji, oni će kroz taj instituti i institut nužnih razloga osobne prirode moći ulaziti u Hrvatsku, no morat će se pridržavati epidemioloških preporuka koje će dobiti na graničnom prijelazu.

Božinović je istaknuo i da će otvaranje granice i povoljna epidemiološka situacija olakšati turističke dogovore i omogućiti da se krene s tom važnom gospodarskom djelatnošću.

Kina i kazališta vjerojatno se otvaraju 18. svibnja

Podsjetio je da prekosutra ulazimo u treću fazu popuštanja protuepidemijskih mjera te će  sutra biti objavljene i druge odluke.

Stožer je u suradnji s Ministarstvom kulture izradio odluke o održavanju kulturnih manifestacija i proizvodnje audio-vizualnih i glazbenih sadržaja. Preporuke će biti objavljene uskoro, a odnose se i na publiku i na izvođače. Po pitanju glazbe i filma propisat će se uvjeti kako bi filmske ekipe mogle nastaviti s radom te organizaciju snimanja glazbenih sadržaja.

“Probe će moći startati od ponedjeljka, a što se tiče kina, kazališta i koncerata, vjerojatno 18. svibnja. U ponedjeljak će moći početi raditi i kladionice i atomat-klubovi”, rekao je načelnik Stožera. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI