SAD vratio status misije EU-a u Washingtonu na prijašnju razinu

SAD vratio status misije EU-a u Washingtonu na prijašnju razinu

SAD je vratio status degradiranog predstavništva EU-a u Washingtonu na prijašnju razinu i nazvao europski blok “jednim od “njegovih najvrijednijih partnera”, doznaje se iz priopćenja američkog veleposlanika u Europskoj uniji u ponedjeljak, dva dana prije nastavka trgovinskih pregovora.

“Veleposlanik SAD-a u Europskoj uniji Gordon Sondland ima zadovoljstvo objaviti da će od danas State Department ponovo priznati predstavništvo EU-a u Washingtonu kao ekvivalent bilateralnoj misiji u Redu prvenstva diplomatskog zbora”, stoji u priopćenju.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić je kazala da je “Komisija zadovoljna” tom odlukom.

Europska unija je u siječnju prosvjedovala zbog degradacije statusa svoje misije u Washingtonu.

Za dva dana u Washingtonu se sastaju europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom i američki ministar trgovine Robert Lighthizer, u cilju postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini za industrijske proizvode.

EU, koji je međunarodna organizacija, uživao je od 2016. protokolarni status države članice u SAD-u a šef misije je imao rang veleposlanika. Nakon pogreba bivšeg predsjednika Georgea Busha u prosincu prošle godine, State Department je bez objašnjenja degradirao status predstavništva EU-a na status međunarodne organizacije.

Bruxelles je 8. siječnja objavio da s američkom administracijom “pregovara” o promjeni te odluke, a 14. siječnja su demokratski zastupnici u Kongresu degradiranje statusa ocijenili “uvredljivim”. (Hina)

Foto/Ilustracija/eu

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI