Washington zadovoljan zbog priznanja Guaidoa u europskim zemljama

Washington zadovoljan zbog priznanja Guaidoa u europskim zemljama

Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo zbog toga što su neke europske zemlje priznale oporbenog čelnika Juana Guaidoa privremenim venezuelskim predsjednikom, pozivajući i ostale zemlje da učine isto.

“Pozivamo sve zemlje, među njima i ostale članice Europske unije, da podupru venezuelski narod priznajući privremenog predsjednika Guaidoa i podupirući napore Narodne skupštine za povratak ustavne demokracije u Venezueli”, rekao je u priopćenju američki državni tajnik.

Na čelu sa Španjolskom, šesnaest zemalja EU-a, među kojima Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Nizozemska i Portugal, priznale su Juana Guaidoa kao privremenog venezuelskog predsjednika.

Ta velika potpora dolazi dan nakon isteka europskog ultimatuma kojim se od socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura tražilo da organizira izbore.

No EU je i dalje podjeljen: Italija koja čeka kako će se stvari razvijati, spriječila je donošenje zajedničke izjave EU-a, rekli su diplomatski izvori u Bruxellesu.

“Ponovo pozivamo venezuelsku vojsku i sigurnosne snage da podupru ustav svoje zemlje i zaštite sve venezuelske građane, pa tako i privremenog predsjednika Guaidoa i njegovu obitelj, kao i američke i strane građane u Venezueli”, rekao je još američki državni tajnik. (Hina)

Foto/White House/Reuters

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI