SVJETSKI LIDER Trump razotkriva kineske komunističke vlasti: Washington istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu

SVJETSKI LIDER Trump razotkriva kineske komunističke vlasti: Washington istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu

Američki predsjednik Donald J. Trump rekao je u srijedu da Washington pokušava otkriti je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu, a državni tajnik Mike Pompeo poručio je da Peking treba “iznijeti na vidjelo” sve što zna.

Izvor virusa još uvijek je misterij. Fox News objavio je u srijedu da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, ali ne kao biološko oružje, već da Kina pokaže SAD-u da imaju jednake ili bolje sposobnosti za identificiranje virusa i borbu protiv njih.

Ovo izvješće, a i neka druga, sugeriraju da se zbog niskih sigurnosnih standarda u laboratoriju u Wuhanu netko zarazio i pojavio na mokroj tržnici s koje se virus počeo širiti.

Trump je na konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao da je upoznat s tim izvješćima. “Vršimo vrlo temeljit pregled te grozne situacije”, rekao je.

Nije htio otkriti što je o tome rekao u razgovoru s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

“Ne želim govoriti o tome što sam mu rekao o laboratoriju. Ne želim govoriti o tome, trenutno nije prikladno.”

Institut za virologiju u Wuhanu još je u veljači odbacio glasine da je virus nastao u jednom od njihovih laboratorija.

Pompeo je u intervjuu za Fox News rekao da “znamo da je virus potekao iz Wuhana u Kini” te da je Institut za virologiju udaljen tek nekoliko kilometara od mokre tržnice.

“Kineska vlada se zaista treba otvoriti i objasniti kako se ovaj virus zapravo širi”, rekao je Pompeo. “Kineska vlada mora to iznijeti na vidjelo.”

Šira znanstvena zajednica navodi da Sars-CoV-2 potječe od šišmiša.

Trump i drugi dužnosnici izrazili su sumnju u broj mrtvih u Kini, njih oko 3.000, dok je u SAD-u umrlo više od 20.000 ljudi i brojka još raste.

U srijedu je rekao da SAD ima više slučajeva jer “više o tome izvještava”.

“Vjerujete li zaista tim brojkama u ogromnoj zemlji Kini i da imaju pouzdan broj zaraženih i mrtvih, vjeruje li itko u to?”, upitao je Trump. (Hina)

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI