Dvojica uhićenih zbog ratnog zločina u Vukovaru predana pritvorskom nadzorniku

Dvojica uhićenih zbog ratnog zločina u Vukovaru predana pritvorskom nadzorniku

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u petak je izvijestilo da je policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršila kriminalističko istraživanje te uz kazenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku dvojicu uhićenika u dobi od 63 i 64 godine koje sumnjiče da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u rujnu 1991.

Osumnjičeni su tijekom jučerašnjeg dana uhićeni na području Vukovara zbog sumnje da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, odnosno Teritorijalne obrane Petrova Gora, u rujnu 1991. godine sudjelovali u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva na području Petrove Gore te su današnjeg dana predani pritvorskom nadzorniku, izvijestio je MUP u petak.

Kazneno prijavljeni za ratni zločin protiv civila

Sumnjaju da je 63-godišnjak između 23. i 26. rujna u štabu srpske paravojne postrojbe TO Petrova Gora, koji se nalazio u tadašnjoj Ulici Svetozara Markovića 195 (Današnja Ulica SR Njemačke), kao pripadnik TO Petrova Gora, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede zbog kojih je trpio tešku patnju i bol. Nakon zlostavljanja 59-godišnjaka, osumnjičeni je zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti, zbog čega je on također trpio tešku patnju i bol, kažu u policiji.

Nadalje, policija sumnja da je 64-godišnjak, 15. rujna 1991. zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi TO Petrova Gora, zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove susjede, također oca i sina tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka (Josipa i Zlatka Palahinjaka), kao i 54-godišnjaka Antuna Babića.

Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po cijelom tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice, koji su potom bili odvedeni u drugu kuću na području Vukovara gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

“Ranije navedenog oca i sina, tada 46-godišnjaka i 22-godišnjaka, nakon nekoliko dana zlostavljanja osumnjičeni 64-godišnjak je odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i sahranili mrtvo tijelo. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid te kuće i sa ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava”, izvijestila je policija.

Ističu da je protiv osumnjičenih podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

MUP planira premještanje radne skupine za ratne zločine u Vukovar

“Unatoč objektivnim poteškoćama koje se javljaju prilikom istraživanja ove vrste kaznenih djela, prvenstveno u smislu proteka vremena od trenutka počinjenja zločina, Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje će ustrajati u identificiranju počinitelja i kaznenom procesuiranju odgovornih.

Rješavanje ratnih zločina jedan je od prioriteta s obzirom na njihovu težinu i značaj, ali prvenstveno osjećaj nepravde obitelji žrtava”, objavio je MUP.

Ističu i da je radom i dosadašnjim analizama Radne skupine, pored intenziviranja kriminalističkih istraživanja, uočena “manjkava prijašnja komunikacija s obiteljima žrtava i svjedocima tih događaja, kao i manjkava te loša prijašnja koordiniranost s drugim tijelima čiji je rad važan za kvalitetno procesuiranje djela ratnih zločina”.

“Zbog kvalitetnijeg rada po pitanju rasvjetljavanja ratnih zločina Ministarstvo unutarnjih poslova planira premještanje Radne skupine u Vukovar, sistematiziranje novih radnih mjesta uz povećanje broj specijaliziranih policijskih službenika na liniji rada ratnih zločina te funkcionalno objedinjavanje odjela ratnih zločina policijskih uprava koji se sada nalaze pod regionalnim centrom za istraživanje ratnih zločina Osijek, a što će poboljšati i ubrzati rad po ovom prioritetu našeg rada te su u tom smislu već poduzeti koraci”, objavio je MUP. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI