U Vukovaru obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

U Vukovaru obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Na prigodnoj svečanosti održanoj u petak u Hrvatskome domu u Vukovaru u povodu Međunarodnog dana Civilne zaštite i Dana Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj pripadnicima sustava Civilne zaštite dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja te nagrade i priznanja za osobit pothvat u zaštiti i spašavanju za 2017. godinu.

Na svečanosti je sudjelovao i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U svom obraćanju ministar Božinović istaknuo je važnost civilne zaštite koja podrazumijeva prevenciju, zaštitu i spašavanje stanovništva, zdravlja, životinja, okoliša, dobara i imovine od civilizacijskih nesreća i katastrofa.

Tijekom govora naglasio je kako civilna zaštita također podrazumijeva kvalitetnu analizu, planiranje i obuku kao temelj učinkovite akcije bez koje bi posljedice bile daleko veće.

‘Koliko je važno humanitarno i ujedinjeno djelovanje uvjerili smo se ovih dana tijekom polarne hladnoće,kao i za vrijeme prošlogodišnje požarne sezone.Divimo se hrabrosti ljudi koji dovodeći u opasnost sebe spašavaju tuđe živote i imovinu’, istaknuo je ministar na svom twitter profilu.

Ministar je tijekom svečanosti rekao kako je u sustavu civilne zaštite angažirana i znanstvena zajednica svojim idejama i znanjem, kao i lokalna i regionalna uprava i samouprava kroz sufinanciranje i organiziranje snaga civilne zaštite te nevladine udruge koje sudjeluju u edukaciji, osposobljavanju i osvješćivanju stanovništva o rizicima i ugrozama. Ministar je naglasio važnost jedinstvenog sustava civilne zaštite kakvog imamo danas, a koji rukovodi i koordinira svim operativnim snagama uključenim u prevenciju, zaštitu i spašavanje.

Na svečanosti su tradicionalno dodijeljene Godišnje nagrade i priznanja za promicanje sustava civilne zaštite u 2017. godini, Godišnje nagrade za naročiti pothvat u 2017. godini, zahvalnice ravnatelja za doprinos razvoju sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Među nagrađenima su i policijski službenici PU istarske Mišo Petrlić i Martin Orak koji su nagrađeni za spašavanje osobe stradale u prometnoj nesreći iz automobila koji je bio zahvaćen plamenom kojima je ministar Božinović uručio nagrade te istaknuo kako je ponosan na dokazanu požrtvovnost i humanost hrvatske policije.

Autor/H/B.B./Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI