Matić o prosvjedu vukovarskog gradonačelnika Penave: Ono što branitelji planiraju i dogovaraju za 13. listopada apsolutno je opravdano

Matić o prosvjedu vukovarskog gradonačelnika Penave: Ono što branitelji planiraju i dogovaraju za 13. listopada apsolutno je opravdano

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar branitelja Predrag Matić osvrnuo se na prosvjed koji najavljuje vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Kakvo je vaše mišljenje o najavljenim prosvjedima u Vukovaru?

Ono što branitelji planiraju i dogovaraju za 13.listopada apsolutno je opravdano no kao i svuda uvijek ima ono ali. Tu se na žalost ne radi o iskrenoj želji da se procesuiraju ratni zločinci jer rat je u Hrvatskoj završio davno i bilo je prilike za to. E sada zašto je izabran ovaj tajming. Zašto HVIDR-a ima svoje sportske baš igre tog vikenda? U sve tome se dobro može iščitati rukopis Tomislava Karamarka vezan uz unutarstranačke borbe HDZ-a a i mi kao opozicija smo vrlo slabi i neorganizirani. Pa se to koristi.

Neosporno je da se svi ratni zločini moraju ispitati jer to je najveće smeće koje ostaje iza svakog rata, no ostaje pitanje tajminga, zašto baš sada. Mislim da je tajming izabran politički.

Da li će ministar Medved uspjeti pronaći 120 milijuna za ostvarivanje odredbi zakona o braniteljima koje je odgođeno za 1.siječanj 2019?

Naći će se taj novac, ne sumnjam. Jer upravo takvi pritisci kao što je pritisak na premijera Plenkovića će rezultirati da će se naći 120 milijuna kuna, a i više za ostvarenje onih odredbi prava zakona o braniteljima koji su bili odgođeni za 1.siječanj 2019. Način je za to upravo politička ucjena. Tako to radi i SDSS, i Bandić. Tako to rade svi koalicijski partneri pa i branitelji koji jesu na neki način koalicijskii partneri i nastoje pod svaku cjenu ostvariti ono što žele. Sve je podložno upravo političkim ucjenama.

Penava je naglasio da nema povjerenja u institucije. Kakvo je vaše mišljenje.

Sve što je Penava rekao je istina i to stoji. Međutim, trenutak i povod nisu utemeljeni u iskrenosti jer je podložno političkom pritisku. Pa tko bi bio protiv procesuiranja, tko bi bio protiv toga da zaključi da je do sada bilo slabo i traljavo obavljeno i da to treba pojačati.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neizravno podržava taj prosvjed, što vi mislite o tome?

Ne bi htio komentirati predsjednicu. Ona podržava ono što vidi. Kad pogleda u nebo podržava sunce, kad pogleda u zemlju podržava ciglu, kazao je Saborski zastupnik SDP-a Predrag Matić.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI