Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava primio vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita, kardinala Vinka Puljića

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava primio vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita, kardinala Vinka Puljića

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava primio je u ponedjeljak vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita, kardinala Vinka Puljića, koji je upozorio kako u BiH još uvijek nema jednakopravnosti među tamošnjim narodima pa je pomoć tamošnjim Hrvatima i dalje neophodna.

„Sastanak je tekao u smjeru upoznavanja s položajem te opstankom Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i ciljevima Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije. Nedvojbeno je da kao ratom pogođeno područje vrlo dobro razumijemo sudbinu i potrebe osiguravanja uvjeta dostojnih normalnog života svakog čovjeka, stoga smatram kako je u pogledu pružanja pomoći potrebitima važan svaki korak koji kreće od pojedinca. Nužno je produbljivati svijest o potrebi opstanka Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine, posebice Vrhbosanske nadbiskupije te će Grad Vukovar u tom pogledu dati svoj doprinos“, rekao je nakon sastanka Penava i obećao da će Vukovar pomoći koliko može Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Po riječima Puljića, budući da Crkva nema izvora prihoda, pomoć joj je jako važna jer na taj način može provesti brojne projekte.

Dotaknuvši se trenutne situacije u BiH, Puljić je ocijenio situaciju u toj državi delikatnom jer nema jednakopravnosti na politčkoj niti na administrativnoj razini.

„Gradonačelnika Penavu detaljnije sam upoznao sa stanjem nas Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini te radom Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije i onim čemu težimo. Tamo gdje smo manjina tamo smo posebno pod upitnikom, kako sačuvati jednakopravnost i opstojnost i kako osigurati prihode potrebne za život“, rekao je kardinal Vinko Puljić ocijenivši da u BiH država “nije uspostavljena pravno nego stranački, a narod nema jednaka prava” te zahvalio Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi na prijemu.

Nakon sastanka uslijedila je svečanost potpisivanja ugovora na kojemu je Grad Vukovar te još 15 drugih pravnih i fizičkih osoba pristupilo Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije.

Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije ima sjedište u Vukovaru, a ona svojim djelovanjem teži unaprjeđenju ljudskog i kršćanskog dostojanstva svakog čovjeka.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Grad Vukovar/ Hina/ Foto: Press Grad Vukovar

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI