Vukovarci se prisjećaju najmilijih

Vukovarci se prisjećaju najmilijih

Na blagdan Svih svetih, a uoči Dušnog dana, Vukovarci tradicionalno obilaze posljednja počivališta svojih najmilijih, na koja polažu cvijeće i pale svijeće, puno Vukovaraca od ranog jutra pohodi Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i mjesto masovne grobnice na Ovčari.

Svijeće i cvijeće polažu i pored 938 bijelih kamenih križeva koji se nalaze nedaleko od središnjeg spomenika na tom groblju, a koji simboliziraju 938 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991., ekshumirane 1998. iz masovne grobnice na obližnjem Novom groblju.

“Kada počne studeni nama Vukovarcima je posebno teško. U ove dane, kada se prisjećamo naših pokojnih, približavaju se i dani koji su nam najteži, u kojima smo 1991. prognani iz našega grada, a mnogi naši članovi naših obitelji, rodbina i prijatelji su ubijeni ili se još uvijek vode kao nestali”, kaže Mara Manojlović koja je na Memorijalom groblju obišla grob ubijenog rođaka na koji je položila cvjetni aranžman i zapalila svijeću.

“Kada dođu Svi sveti svima koji su nekoga izgubili u Vukovaru je posebno teško, ali možda je najteže nama koji još uvijek tražimo svoje najmilije i ne znamo im groba. Nemamo mjesto na koje možemo doći i položiti cvijeće i zapaliti svijeću”, tužno govori Mato Mikić čiji je bratić je ubijen u obrani Vukovara 1991. godine i još uvijek se nalazi na popisu zatočenih i nestalih.

Brojni građani pohode i mjesto masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika i civila ubijenih na tom mjestu 20. studenoga 1991. godine, dva dana nakon sloma obrane Vukovara. Svi su oni, sa još šesdesetak osoba, dan ranije odvedeni iz vukovarske bolnice. Njih 200 ubijeno je na Ovčari, dok se za ostalima još uvijek traga.

U spomen na njihovu žrtvu građani polažu cvijeće i pale svijeće kod spomen obilježja i samog mjesta masovne grobnice udaljene dvadesetak metara od spomen obilježja. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI