Vrhovni sud u “slučaju franak” presudio u korist potrošača

Vrhovni sud u “slučaju franak” presudio u korist potrošača

Vrhovni sud presudio da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.

Taj je sud izvijestio da je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Glasnogovornik suda Željko Pajalić istaknuo je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke “u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo”.

“Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja”, izvijestio je Vrhovni sud.

Aleksić: Svih 125.000 dužnika sada mogu tužiti banke

Saborski zastupnik stranke Snaga i aktivist Udruge franak Goran Aleksić ustvrdio je da odluka Vrhovnog suda o odbijanju zahtjeva banaka za reviziju u slučaju kredita vezanih valutnom klauzulom uz CHF znači da svih 125.000 dužnika sada mogu tužiti banke i dobiti svoj novac.

Upitan što bi im osobno preporučio, Aleksić je rekao kako dužnici trebaju tužiti banke, do sada ima 30.000 tužbi, a u udruzi očekuju da će ih do 2023. biti više od 100.000.

Najavio je da će u međuvremenu pokušati kroz saborsku proceduru progurati zakonsko rješenje za taj problem.

On od banaka očekuje “da i dalje lažu kako se presuda ne odnosi na sve dužnike, nego samo na neke, da i dalje šire spinove po medijskom prostoru, da izmišljaju i izvlače se”.

Da su bile pametne, banke bi još 2011. godine same provele konverziju, bilo bi manje štete za njih i državu.

“Banke i njihove uprave su glavni krivci, zato ću ih kazneno goniti i prijaviti DORH-u zbog namjernog oštećenja hrvatskih građana, ali i države”, najavio je Aleksić.

Dužnici su izgubili ukupno 22 milijarde kuna, 7 milijardi kroz konverziju, 15 milijardi im još treba vratiti kroz sudske presude.

“Zamislite da su te novce dužnici u proteklih deset godina potrošili u Hrvatskoj, bi li to utjecalo na rast BDP-a za određeni postotak i bi li to bilo dobro za državni proračun. Mislim da bi”, rekao je Aleksić novinarima. (Hina)

Foto/ Udruga franak

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI