Von der Leyen uvjerena u drugi mandat na čelu EK-a: “Ovi izborni rezultati pokazuju da većina Europljana želi snažnu Europu”

Von der Leyen uvjerena u drugi mandat na čelu EK-a: “Ovi izborni rezultati pokazuju da većina Europljana želi snažnu Europu”

Kandidatkinja Europske pučke stranke za predsjednicu Komisije Ursula von der Leyen uvjerena je da će dobiti novi mandat i potrebnu većinu u novoizabranom Europskom parlamentu.

“Da, uvjerena sam što se tiče novog mandata, ali naravno još je puno posla preda mnom”, rekla je vond der Leyen.

Ona je u izjavi nakon objave prvih privremenih rezultata za Europski parlament izrazila zadovoljstvo uspjehom Europske pučke stranke (EPP), koja i dalje ostaje s najviše zastupnika i “sidro stabilnosti”.

“Ovi izbori su nam poslali dvije poruke, prva je da i dalje postoji centristička većina za snažnu Europtu i to je ključno za stabilnost. Ali, također je istina da su ekstremi na ljevici i na desnici dobili na potpori i zato ovaj rezultat traži još veću odgovornost stranaka centra”, rekla je von der Leyen, vodeća kandidatkinja EPP-a.

Najavila je da će već od danas kontaktirati i druge dvije vodeće političke skupine, socijaldemokrate i liberale, s kojima želi uspostaviti široku koaliciju za snažnu Europu. Rekla je da su dobrodošli svi koji su proeuropski nastrojeni, koji podržavaju Ukrajinu i vladavinu prava.

Istaknula je da je svijet u previranju, da snage unutar i izvan EU-a pokušavaju destabilizirati i oslabiti Europu.

“To nikada nećemo dopustiti. Ovi izborni rezultati pokazuju da većina Europljana želi snažnu Europu”, rekla je Ursula von der Leyen.

Tri najveće stranke i dalje imaju uvjerljivu većinu u EP-u

Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrati i liberali zadržali su većinu i u novom sazivu Europskog parlamenta, pokazuju prvi privremeni rezultati europskih izbora okončanih u nedjelju.

Prema djelomičnim rezultatima, EPP će imati 189 zastupnika, socijaldemokrati (S&D) 135 i liberali (Renew) 80 zastupnika.

Te tri najveće političke skupine imati će, prema privremenim rezultatima, 404 zastupnika, dok su u prethodnom sazivu imali 417.

Novi saziv EP-a ima 720 zastupnika i za izbor predsjednika Komisije potrebna je natpolovična većina odnosno 361 zastupnik.

Međutim, zastupnici u Europskom parlamentu ne glasaju uvijek disciplinirano i dio njih glasa suprotno od većine u svojim zastupničkim klubovima. Tako je Ursula von der Leyen 2019. godine godine imala većinu od samo devet glasova, iako su te tri najveće stranke koje su podržavale njezin izbor za predsjednicu Komisije imale uvjerljivu većinu od 417 zastupnika u parlamentu koji je tada imao 705 zastupnika.

Stranke tvrde desnice okupljene u zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR)  prema privremenim rezultatima imat će 72 zastupnika, tri više nego u prethodnom sazivu.

Zastupnički klub krajnje desnice Identitet i demokracija (ID) imat će 58 zastupnika, devet više nego u prethodnom sazivu.

Zeleni su pali sa 71 na 52 zastupnika. Krajnja ljevica ima 36, jedan mandat manje nego dosad.

Skupina stranaka koje ulaze prvi put u Europski parlament ili za koje se zasad ne zna kojoj će grupaciji pripadati broji 52 zastupnika. U toj su skupini i zastupnici Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno izbačena iz kluba krajnje desnice ID-a.

Neovisnih zastupnika po privremenim rezultatima bit će 46, dok ih je dosad bilo 62. (Hina)

Foto: Ilustracija/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI