Von der Leyen o migracijama: Europa odlučuje tko može ući, a ne krijumčari

Von der Leyen o migracijama: Europa odlučuje tko može ući, a ne krijumčari

Europljani odlučuju tko može ući u Europu, a ne krijumčari, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak u Granadi gdje sudjeluje na neformalnom samitu EU-a kojim dominiraju teme migracija i proširenja bloka.

“Ovo mora biti jasno. Imamo međunarodne obveze, ispunjavamo ih, činili smo to u prošlosti i činimo to sada. Ali mi kao Europljani odlučujemo tko dolazi u Europu i pod kojim okolnostima, a ne krijumčari”, naglasila je von der Leyen pri dolasku na samit.

Veleposlanici država članica EU-a postigli su u srijedu dogovor o uredbi o kriznim situacijama u slučaju velikog priljeva migranata, čime se Unija približila konačnom dogovoru o paktu o migracijama i azilu. Von der Leyen je rekla da je to “važan dio cjelokupne slagalice o paktu o migracijama i azilu”.

“Što smo bolji s legalnim putevima i humanitarnim koridorima, moći ćemo i morat ćemo biti stroži s vraćanjem onih koji nemaju uvjeta za dobivanje azila”, rekla je von der Leyen.

Dogovor od srijede predstavlja zajedničko stajalište država članica na temelju kojeg će rotirajuće predsjedništvo pregovarati o konačnom tekstu zakona s Europskim parlamentom.

Mađarska i Poljska kritizirale su taj dogovor u petak, a najoštriji je bio mađarski premijer Viktor Orban koji je poručio da su Budimpešta i Varšava prisiljene prihvatiti nešto čemu se protive i da će biti “nemoguće” postići konačan dogovor o migracijama.

“Pravno gledajući, mi smo silovani. Ako si pravno silovan i prisiljen prihvatiti nešto što ti se ne sviđa, kako je moguć kompromis?”, rekao je Orban.

U prijedlogu uredbe o kriznim situacijama u slučaju velikog priljeva migranata predviđa se, između ostalog, brzo aktiviranje mehanizma solidarnosti sa zemljama na vanjskim granicama EU-a koje su suočene s velikim priljevom migranata, prema kojem bi ostale članice prihvatile određeni broj tih ljudi ili dale financijski doprinos.

Slovačka se sada suočava s tim problemom. U tu zemlju ušlo je 40.000 ilegalnih migranata od početka godine.

Češka, Poljska i Austrija odlučile su uvesti privremene kontrole na granici sa Slovačkom. Te kontrole su na snazi do 13. listopada, ali mogu se produljiti. Reakcija Bratislave bila je uvođenje vlastitih privremenih kontrola duž granice s Mađarskom. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI