Von der Leyen: Europa može postati globalni lider u digitalnoj transformaciji

Von der Leyen: Europa može postati globalni lider u digitalnoj transformaciji

Europa može postati globalni lider u idućem valu digitalne transformacije, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na virtualnom Web Summitu u Lisabonu u četvrtak, najavivši veća ulaganja u digitalni razvoj i nove propise za digitalne usluge.

Von der Leyen je istaknula da je vrijednost europskih tehnoloških kompanija samo ove godine, u kontekstu pandemije koronavirusa, porasla za gotovo 50 posto, dok se u zadnjih pet godina povećala četiri puta.

„Europa ima potencijal postati globalni lider u idućem valu digitalne transformacije”, naglasila je, napomenuvši da Europa ima najveći broj vrhunskih znanstvenika za umjetnu inteligenciju i više software developera od Sjedinjenih Država.

”Nekolicina europskih startupova nastalih početkom prvog desetljeća 21. stoljeća postali su globalni lideri u svojim područjima, a alumni te prve klase stvorili su novu generaciju poduzeća širom kontinenta. Europski tehnološki sektor postaje punoljetan”, kazala je.

Upozorila je, međutim, da se europska digitalna poduzeća susreću s više prepreka nego njihovi konkurenti u drugim dijelovima svijeta.

„S jedne strane, manjkavosti u infrastrukturi i nedostatne digitalne vještine naše radne snage te niža ulaganja. S druge, regulatorna složenost i birokratske barijere na koje se nailazi prilikom pokušaja prelaska nacionalnih granica. Zbog toga je previše europskih startupova napustilo naš teritorij kako bi rasli”, kazala je.

Da bi se to promijenilo, Von der Leyen je kazala da će EU povećati ulaganja u digitalni razvoj kako bi ovo desetljeće bilo europsko digitalno desetljeće.

Istaknula je da će 20 posto sredstava iz novog plana za oporavak od koronakrize vrijednog 750 milijardi eura biti namijenjeno za digitalne investicije.

„Želimo dovesti prednosti digitalne transformacije svim ljudima i regijama u Europi”, kazala je.

EU će ulagati u industrijske podatke i razvoj digitalne infrastrukture, kazala je predsjednica EK.

„Osamdeset posto podataka koje naša poduzeća prikupe nikada se ne iskoristi i to je velik gubitak dragocjenog resursa”, kazala je.

„Promicat ćemo zajedničke podatkovne prostore, osobito u strateškim sektorima kao što su zdravstvo i energetika. Time će se uspostaviti inovacijski ekosustavi u kojima će sveučilišta, poduzeća i inovatori imati pristup podacima i surađivati”, dodala je.

„Ulagat ćemo u novu generaciju europskih mikroprocesora i superračunala koji će pomicati granice i performansi i energetske učinkovitosti. I dovest ćemo konekcije visoke brzine u sve kutke Europe s 5G i 6G mrežama i optičkim kablovima”, dodala je.

Von der Leyen se osvrnula i na predstojeće nove propise za digitalne usluge i digitalna tržišta, koje će Komisija predstaviti 15. prosinca.

Novim propisima želi se uvesti jedinstven skup osnovnih pravila za sva digitalna poduzeća i reformirati pravila za digitalno tržište kako bi se osiguralo pravedno tržišno natjecanje i jednaki uvjeti za sve, kazala je.

„Želim da se vrijednosti koje poštujemo u offline svijetu poštuje i online. To u biti znači da ono što je ilegalno offline mora biti ilegalno i online. I zakon se mora provoditi. Od prodaje nesigurnih proizvoda do podjele osobnih podataka bez pristanka i širenja ilegalnog govora mržnje”, kazala je Von der Leyen.

„Trebamo solidne temelje osnovnih obveza za sve online igrače. Istodobno, najveće društvene mreže moraju imati veću odgovornost od obične internetske stranice ili lokalne trgovine. To će biti u središtu Akta o digitalnim uslugama”, dodala je.

„Europsko jedinstveno tržište mora funkcionirati i u digitalnom svijetu. Sva poduzeća moraju se moći natjecati pod jednakim uvjetima. Velike digitalne platforme ne bi smjele diskriminirati i pogodovati vlastitim uslugama”, naglasila je.

„Želim da Europa bude mjesto gdje inovatori mogu prosperirati. Mjesto gdje startupovi mogu izrasti u divove. I mjesto gdje mladi talenti mogu ostvariti svoje ideje. A da bi se to ostvarilo, nastojat ćemo ulagati u pravu imovinu. Želimo ukloniti zapreke koje stoje na putu napretka”, zaključila je Von der Leyen. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI