Von der Leyen: Do sredine srpnja moći će se cijepiti 70 posto građana EU

Von der Leyen: Do sredine srpnja moći će se cijepiti 70 posto građana EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak u Koelnu kako će 70 posto odraslih građana Europske unije do sredine srpnja dobiti mogućnost cijepljenja protiv koronavirusa.

“Europa je od početka godina napredovala u procesu cijepljenja. Svake sekunde se u Europskoj uniji cijepi 30 osoba”, rekla je Ursula von der Leyen na 23. međunarodnom europskom forumu u organizaciji javnog servisa Westdeutsche Rundfunk (WDR) u Koelnu.

Ona je rekla kako će do sredine srpnja 70 posto odraslih građana EU-a imati priliku cijepiti se što je, kako je rekla, isti cilj kojeg su si zadale SAD.

Von der Leyen je istodobno ukazala na to kako proces cijepljenja u pojedinim državama i regijama nije moguće direktno uspoređivati.

“Dok druge države svoju cjelokupnu proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, EU svoj cilj glede cijepljenja postiže bez izolacije. I najveći smo izvoznik cjepiva na svijetu”, rekla je Von der Leyen i ukazala na solidarnost koju je EU pokazala s ostatkom svijeta.

“Mi smo jedina regija na svijetu kojoj je pošlo za rukom opskrbiti vlastito stanovništvo, ali i pravedno podijeliti cjepivo s drugima”, zaključila je predsjednica Europske komisije.

Ona je najavila kako se u Bruxellesu već razmišlja o budućnosti, o cijepljenju mlađih kao i o naknadnim cijepljenjima protiv koronavirusa.

“Biontech/Pfizer će Europskoj uniji isporučiti još 1,8 milijardi doza cjepiva”, rekla je Von der Leyen i istaknula kako se radi o najvećem ugovoru kad je u pitanju isporuka cjepiva.

“To je naše životno osiguranje”, dodala je.

Ona je istodobno ukazala i na bolna iskustva s početka procesa cijepljenja u Europi.

“Zaista je bilo bolno gledati kako isporuka cjepiva kasni i da su građani s pravom zbog toga ogorčeni”, rekla je Von der Leyen. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI