Von der Leyen: Budućnost EU-a “zelena i digitalna tranzicija”

Von der Leyen: Budućnost EU-a “zelena i digitalna tranzicija”

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije rekla je, da je prioritet ubrzati cijepljenje u svijetu i ne dopustiti da ovo postane pandemija necijepljenih te da je budućnost EU-a – “zelena i digitalna tranzicija”.

Po uzoru na Sjedinjene Države, jednom godišnje, na plenarnoj sjednici u rujnu, predsjednik ili predsjednica Komisije od 2010. drže govor o stanju Unije u kojemu se osvrću na rezultate u protekloj godini i najavljuju prioritete za sljedeću.

“Prvi i najhitniji prioritet je ubrzati cijepljenje u svijetu. U siromašnim zemljama primijenjeno je manje od jedan posto doza, razmjer nepravde i razina hitnosti su očiti”, rekla je čelnica Komisije eurozastupnicima.

Pandemija koronavirusa “maraton je, a ne sprint”, a iduća godina bit će još jedan “test karaktera” za EU i svijet.

“Već smo se obvezali podijeliti 250 milijuna cjepiva, a Komisija će donirati još 200 milijuna doza do sredine iduće godine”, najavila je von der Leyen.

Predsjednica EK pozvala je EU da se učiniti sve što je moguće da ovo “ne postane pandemija necijepljenih”.

Više od 70 posto odraslog stanovništva u EU potpuno je cijepljeno, osigurano je 1,8 milijardi booster doza za Europljane, a finalni prioritet je ojačati pripravnost na nove pandemije, dodala je von der Leyen.

Budućnost EU-a: zelena i digitalna tranzicija

Von der Leyen je rekla da u razgovorima o budućnosti treba tražiti inspiraciju u mladima koji “daju značenje empatiji i solidarnosti, pozivaju na odgovornost planetu…”

Instrument EU sljedeće generacije, Zeleni plan, ulaganje u digitalne vještine, to je sve za mlade, istaknula je šefica EK.

“Uz EU sljedeće generacije ulagat ćemo u kratkotrajni oporavak, ali i dugotrajno blagostanje”, rekla je von der Leyen.

Budućnost EU-a ovisi o tehnološkoj snazi, “posebice pristupu čipovima ključnim za sve, od pametnih telefona, električnih skutera do tvornica”, rekla je predsjednica EK.

Komisija je u srpnju predstavila ambiciozan paket ‘Fit for 55’ čiji je cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova u EU za 55 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990-ih. Europa želi biti primjer drugima, a COP26 bit će “trenutak istine za globalnu zajednicu”, smatra von der Leyen.

Sigurnost i obrana

Talibani su neočekivanom brzinom osvojili Afganistan, a NATO sada treba izvući lekcije iz svoje 20 godina duge vojne misije.

“Stojimo uz afganistanski narod, žene i djecu, tužitelje, novinare i branitelje ljudskih prava”, rekla je von der Leyen i rekla da će EU pomoći Afganistancima s još 100 milijuna eura pomoći.

Von der Leyen smatra da se EU i NATO trebaju osvrnuti na to kako je vojna misija u Afganistanu završila tako naglo.

Upozorila je da “jednostavno nema sigurnosnog i obrambenog pitanja gdje je odgovor – manje suradnje”, ali je istovremeno poručila da “blok treba biti u stanju vojno intervenirati bez pomoći SAD-a”, za što ne vidi dovoljno političke volje.

Rekla je da EU i NATO rade na zajedničkoj deklaraciji koja će se predstaviti do kraja godine.

Autor/ Totalno/ Hina/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI