Voditelj kampanje Škare Ožbolt istupio iz HDZ-a, optužio stranku za korupciju u Zagrebu; HDZ: Šimunović je već isključen iz članstva, i to zbog kršenja etičkog kodeksa

Voditelj kampanje Škare Ožbolt istupio iz HDZ-a, optužio stranku za korupciju u Zagrebu; HDZ: Šimunović je već isključen iz članstva, i to zbog kršenja etičkog kodeksa

Ante Šimunović, voditelj predizborne kampanje nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Vesne Škare Ožbolt, potvrdio je u ponedjeljak Hini da je nakon dugogodišnjeg članstva u HDZ-u istupio iz te stranke.

“Danas sam, sukladno statutu HDZ-a, izjavom istupio iz članstva HDZ-a”, rekao je Šimunović istaknuvši kako je to učinio zbog klijentelističke mreže u zagrebačkom HDZ-u, koja je u proteklih osam godina kreirana zajedno sa Strankom rada i solidarnosti.

“Shvatio sam da je nemoguće iznutra mijenjati stvari u toj interesnoj organizaciji, što je danas zagrebački HDZ, zbog toga sam odlučio podržati Vesnu Škare Ožbolt za gradonačelnicu Zagreba i istupiti iz HDZ-a”, kaže Šimunović.

Šimunović je već neko vrijeme voditelj predizborne kampanje Škare Ožbolt, ali tvrdi da time nije prekršio statut HDZ-a niti svoje članske obveze.

Kaže kako je protiv njega do sada bilo desetak neuspješnih pokušaja isključenja iz stranke, a svojom odlukom je HDZ-u “skratio muke”.

Na pitanje hoće li se kandidirati na listi Škare Ožbolt za Gradsku skupštinu odgovara kako će tu odluku prepustiti nezavisnoj kandidatkinji, ali je “svakako htio istupiti iz HDZ-a prije toga”.

Šimunović je pritom oštro kritizirao zagrebački HDZ kazavši da su sada, kada Zagreb ima novu priliku, za gradonačelnika kandidirali Davora Filipovića, bivšeg zastupnika koji je bio dio vladajuće gradske koalicije.

“Na taj se način smiju svim građanima Zagreba – hoće reći da je ta gradska koalicija bila super, a po meni to nikako nije bilo super”, poručio je Šimunović.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

“S danom 19. travnja 2021. istupam iz članstva Hrvatske demokratske zajednice, pa molim da me se briše iz evidencije članstva.

Pristupio sam HDZ-u kao maturant, 11. veljače 1990. Do današnjih dana pokušavao sam promijeniti stvari unutar stranke, osobito unutar zagrebačkog ogranka. No danas, nakon dvaju koalicijskih mandata sa strankom BM365, uvjeren sam da je to nemoguće učiniti sa strankom koja je kreirala klijentelističko-koruptivnu mrežu u gradu Zagrebu.

Očita je namjera predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića bila “podariti” Milanu Bandiću još jedan mandat. Ta je namjera pokazana odbijanjem raskidanja koalicije MB365, što je bio uvjet g. Damira Vanđelića da bude gradonačelnički kandidat HDZ-a u Zagrebu, a konačno je dokazana nominiranjem jednoga zastupnika vladajuće koalicije HDZ-BM365 za kandidata HDZ-a u Zagrebu.

Danas GO HDZ-a Zagreba vode ljudi koji su dio vladajuće gradske strukture, koji su u Gradsku upravu, gradska poduzeća i ustanove “smjestili” stranačke poslušnike, svoje kumove, rodbinu i prijatelje. To je razlog zašto u Zagrebu, bez obzira na jako dobre rezultate stranke na parlamentarnim izborima, HDZ-ovi kandidati na izborima dobivaju mizernih 5-6%. To je razlog zašto se unutar članstva o GO HDZ-a Zagreba govori posprdno kao o “HDZ365”.

Tragična smrt Milana Bandića dovela je HDZ u nemoguću poziciju; kandidat nema nikakve šanse za pobjedu, a u Skupštini nitko ne želi koalirati s HDZ-om. Tek kada se raspusti GO HDZ-a Zagreba, HDZ će moći započeti povratak na pozicije relevantnog čimbenika u gradskoj politici. Osobno više ni na koji način, pa ni formalnim članstvom u stranci, ne želim pridonositi HDZ-u u gradu Zagrebu.

Kako uistinu osjećam unutarnju potrebu za značajnim promjenama u mome rodnom gradu, odlučio sam za gradonačelnicu na ovim izborima podržati gospođu Vesnu Škare Ožbolt. Uvjeren sam da će kao gradonačelnica uspješno rasplesti klijentelističku mrežu uspostavljenu od koalicije HDZ-BM365”, stoji u njegovu zahtjevu za ispisivanjem iz članstva u HDZ-u.

HDZ-a poručuje da je on već isključen iz članstva, i to zbog kršenja etičkog kodeksa

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Gospodin Ante Šimunović već je ranije, sukladno odredbi članka 19. a u svezi čl. 11. Statuta HDZ-a zbog osobito teških povreda članskih obveza te kršenja etičkog kodeksa, isključen iz članstva Hrvatske demokratske zajednice.

Sukladno tome, gospodin Ante Šimunović nije mogao podnijeti zahtjev za ispisom iz članstva, kako sugerira u dopisu koji je poslao medijima.”

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI