Hrast izašao iz vladajuće koalicije – Zekanović: U politici i životu postoje “crvene crte koje se ne mogu prijeći”

Hrast izašao iz vladajuće koalicije – Zekanović: U politici i životu postoje “crvene crte koje se ne mogu prijeći”

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović objavio je u srijedu na konferenciji za novinare da njegova stranka zbog najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije napušta vladajuću koaliciju i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, što znači da će uskratiti potporu potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić pri glasovanju o prijedlogu opoziva.

Uz to, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Hrvoje Šlezak i savjetnik u Ministarstvu kulture Ladislav Ilčić, obojica iz Hrasta, napustit će svoje pozicije. To će učiniti kako bi potvrdili svoju vjerodostojnost, poručio je Zekanović.

Iako nije član, ali ima potporu Hrasta, doznaje se da bi ostavku mogao podnijeti i Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja koji je do neki dan kotirao kao premijerov kandidat za voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, no zbog protivljenja HNS-a ipak nije preuzeo ERS.

Zekanović je poručio da u politici i životu postoje “crvene crte koje se ne mogu prijeći”, a za Hrast je to činjenica da je HDZ kao demokršćanska stranka s ratifikacijom Istanbulske konvencije napravio odmak u liberalizam i lijevi centar.

HDZ i SDP o Istanbulskoj konvenciji imaju jednak stav, koji je suprotan Crkvi, kazao je, a njemu kao demokršćanu stav Crkve je važan. To je pokazao i “vox populi” na nedavnom prosvjedu u Zagrebu, a očekuje isto na prosvjedu u četvrtak u Splitu.

Govoreći o dužnosnicima Hrasta koji su još u vlasti, Zekanović je istaknuo kako “fotelje nisu bitne i da će pokazati hrvatskom narodu da postoje političari za koje se može jamčiti što će napraviti”.

HDZ je prozvao za nevjerodostojnost, tvrdeći da u njihovu predizbornom programu nije bilo ratifikacije Istanbulske konvencije što mu je, kaže, potvrdila i Ivana Maletić, koja je pisala program.

Na pitanje hoće li kao vjerodostojan političar vratiti mandat HDZ-u, na čijoj je listi ušao u Sabor, Zekanović je odgovorio da je pravo pitanje hoće li HDZ-ovci vratiti svoje mandate.

Poručio je da Hrastovci pokazuju da se odriču beneficija.

Vladajuća većina odlaskom Zekanovića sada broji 77 zastupnika, tek jednog više od minimuma.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI