VLADA: Lani otvoreno 479 predmeta sa sumnjom na pranje novca

VLADA: Lani otvoreno 479 predmeta sa sumnjom na pranje novca

Ured za sprječavanje pranja novca otvorio je prošle godine 479 predmeta zbog sumnje na pranje novca i financiranje terorizma, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade, na kojoj je istaknuta i visoka pozicija Hrvatske na međunarodnoj ljestvici najmanje rizičnih zemalja za pranje novca.

Prema godišnjem izvješću za prošlu godinu, od toga je prema riječima ministra financija Zdravka Marića 250 slučajeva proslijeđeno nadležnim tijelima, prije svega policiji, DORH-u, USKOK-u, SOA-i i drugim  inozemnim financijsko-obavještajnim jedinicama na daljnje postupanje i procesuiranje.

U većini slučajeva odnosno 243 sumnjalo se na pranje novca, a sedam ih je sa sumnjom na financiranje terorizma.

Marić je kazao da je Ured izdao i 35 naloga bankama za blokadom zbog sumnjivih transakcija, s ukupnim iznosom od 30,8 milijuna kuna.

“Što se tiče međunarordne suradnje, Ured je poslao 108 zamolbi u 30 država i zaprimio 113 zamolbi iz 32 države u svrhu razmjene podataka iz inozemstva potrebnih za otkrivanje konkretnih slučajeva pranja novca i financiranja terorizma”, rekao je Marić.

Podsjetio je da je lani proveden niz aktivnosti posvećenih izradi Pravilnika o registru stvarnih vlasnika, kao i samog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Registar stvarnih vlasnika ustrojen je u 2019., rokovi upisa stvarnih vlasnika u registar su počeli teći od 3. lipnja prošle godine, osim za udruge za koje su rokovi počeli teći od 1. srpnja 2019. U razdoblju od 3. lipnja do kraja prošle godine u Registar je upisano 154 705 pravnih subjekata.

Komentirajući ocjene rada Ureda od strane međunarodnih institucija, Marić je istaknuo da  Institut u Baselu smatra da je Hrvatska na 11. mjestu u poretku najmanje rizičnih zemalja za pranje novca i financiranje terorizma, od 125 promatranih zemalja. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI