Vještačenje u slučaju “Veliki Agrokor” proglašeno nezakonitim dokazom, Todorić najavljuje tužbu protiv premijera Plenkovića, Martine Dalić i grupe Borg

Vještačenje u slučaju “Veliki Agrokor” proglašeno nezakonitim dokazom, Todorić najavljuje tužbu protiv premijera Plenkovića, Martine Dalić i grupe Borg

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je u srijedu da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju “veliki Agrokor” nezakonit dokaz, a Ivica Todorić u srijedu je ujutro rekao da slavi u sebi, a večeras je najavio tužbu protiv Plenkovića, Dalić i cijele grupe Borg.

Odvjetnik Anto Nobilo, koji u postupku brani nekadašnju direktoricu u Agrokoru Pirušku Canjugu, kazao je da se današnjom odlukom optužnog vijeća Kamalovo vještačenje proglašeno nezakonitim i izdvaja iz spisa.

Nobilo je precizirao da je glavni razlog za izdvajanje taj što je Kamal radio vještačenje u manjoj mjeri, dok su veći dio radili zaposlenici KPMG Hrvatska koji su radili za privremenu upravu Agrokora i za to bili plaćeni.

”Vještak mora biti neutralan i nepristran”, ocijenio je Nobilo.

Prije odluke optužnog vijeća novinarima se obratio prvookrivljeni bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji je rekao da očekuje pobjedu ”kakva god odluka bila”, a kazao je kako je kazneno prijavio glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i tužiteljicu Sani Ljubičić.

”Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju”, rekao je Todorić prije početka sjednice optužnog vijeća.

“Sve je gotovo i ja bih htio reći sljedeće – ovo je politički montirana optužnica i politički montiran proces. Na samom početku tih događanja, montaža, konstrukcija i laži ja sam rekao na koji način očekujem da će to sve završiti, i to se danas i dogodilo”, rekao je Todorić za Dnevnik.hr.

“Nije pala optužnica danas. Nisu pale laži danas, one su pale jer nikakve osnove za to nisu imali”, dodao je Todorić.

“Sve je gotovo. Ova optužnica je pala, ona praktički ne postoji, oni formalno imaju pravo na žalbu, ali unutra je takva dokumentacija i takve činjenice i dokazi da oni nemaju nikakve šanse da dobiju”, uvjeren je Todorić.

Uvjeren je da će ”oni pokušavati nešto”, ali misli da “neće biti više nikad ništa”.

”S obzirom na to da sam iz Londona poslan ovamo, za svaku optužnicu i svaku radnju protiv mene se mora dobiti odobrenje Londona. Ako padne danas vještački nalaz, pada i optužnica. Oni mogu pokušati opet nešto podizati, a to su i prije šest godina. Zašto nisu u šest godina nešto našli Ivici Todoriću?” rekao je Todorić i najavio tužbu protiv premijera Andreja Plenkovića.

“Meni je u završnoj fazi priprema dokumentacije, mislim da ću idući tjedan znati točan datum kad ću predati privatnu tužbu protiv Plenkovića, Martine Dalić i cijele grupe Borg na engleski viši sud”, kazao je Todorić.

“Ja sam ovdje prijavio glavnu državnu odvjetnicu Sani Ljubičić i zamjenike koji su radili na predmetu”, rekao je. “Pao je proces, ali ovo bi trebao biti tektonski događaj u tužiteljstvu i hrvatskom pravosuđu, da se stvari jednom promijene”, navodi Todorić.

“Ja mislim da je jedino odgovorna Zlata Hrvoj Šipek. Ona ima veliku moć kao glavni tužitelj, ali ima i velike obveze. Pod njezinim je nalogom otvorena optužnica, ona je na tiskovnoj konferenciji rekla, kad je povukla optužnicu, da će ponovno dati optužnicu i da će to voditi Sani Ljubičić”, objasnio je.

O privatnoj tužbi protiv premijera navodi kako se radi o politički montiranom procesu te da za sve “bitne i dodatne poteze Šipek ide k premijeru i pita ga”.

“Ja ispočetka nisam razumio zašto se događa to što se događa. Mislio sam da je to nekakav globalni interes velikih sila i da oni žele Rusiju spojiti s Europskom unijom u jednu novu uniju i da se radi toga sve to počelo događati”, rekao je Todorić.

“Kad sam na kraju vidio što je i gdje smo, Plenković je ovdje bio poslan i dobio je naloge što i kako treba”, dodao je Todorić za Dnevnik Nove Tv.

O ulasku u politiku kaže kako nije istina da je to najavio u srijedu.

“Kad sam došao iz Londona, izašao sam iz svoje kuće pred medije i rekao sam da idem u politiku. Poslije sam bio pitan i potvrdio sam da idem u politiku. Mislim to najozbiljnije, ja se četiri godine pripremam, radio sam i ankete s pitanjem koga bi građani podržali, potukao sam Plenkovića do nogu”, rekao je Todorić.

“Imam veliku podršku građana Hrvatske, to mi je argument. Sam sam u stanju srušiti HDZ i to sam siguran da sam u stanju. Meni se nije ništa vjerovalo, ali na kraju se uvijek tako završilo. Ja nisam protiv HDZ-a i tih ljudi, ja sam protiv klike u HDZ-u koja radi protiv zakona”, zaključio je Todorić.

Izvor/ Dnevnik.hr/ N1/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

Todorić najavio tužbu protiv Plenkovića, Dalić i cijele grupe Borg

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI