Virtualni samit EU-a o epidemiološkoj situaciji te obrani i sigurnosti

Virtualni samit EU-a o epidemiološkoj situaciji te obrani i sigurnosti

Čelnici 27 država članica razgovarat će u četvrtak putem video-konferencije o epidemiološkoj situaciji, odobravanju, proizvodnji i distribuciji cjepiva te o slobodi kretanja osoba, a u petak su na dnevnom redu sigurnost, obrana i odnosi s južnim susjedstvom.

Očekuje se da će čelnici država članica uputiti snažnu poruku farmaceutskim tvrtkama da moraju poštovati obveze o isporuci cjepiva protiv covida-19, ističu izvori iz EU-a.

Dosta veliku pozornost izazvale su informacije da britansko-švedska tvrtka AstraZeneca neće moći isporučiti EU-u po ugovoru predviđene doza cjepiva u drugom tromjesječju.

Izvori iz EU-a kažu da te informacije nisu potvrđene.

U drugom tromjesječju ove godine EU očekuje isporuku 300 milijuna doza cjepiva od Phizera i BioNTecha, Moderne i AstraZenece. U brojku od 300 milijuna nisu uključena cjepiva od tvrtke Johsnon&Johnson, za koje se očekuje da će sredinom ožujka dobiti odobrenje od Europske agencije za lijekove.

U EU-u kažu da će za izlaz iz koronakrize biti ključna mogućnost prilagođavanja novim varijantama virusa.

“Naša borba protiv pandemije covida-19 se nastavlja. Borba je i dalje izazovna zbog pojave novih varijanti”, kaže se u pozivnom pismu za virtualni samit predsjendika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Michel ističe da je potrebno uspostaviti pravu ravnotežu između između restrikcija i neometanog kretanja roba i usluga na jedinstvenom tržištu.

“Možda će i dalje biti potrebne restriktivne mjere za nebitna putovanja kako bi se spriječilo širenje virusa”, ističe Michel dodajući da je potrebno pritom osigurati normalna protok roba i usluga na jedinstvenom tržištu.

Na samitu će se također raspravljati i o zajedničkom pristupu u pogledu potvrda o cijepljenju. Nitko ne dovodi u pitanje takve potvrde, ali nema suglasnosti mogu li se one koristiti kao putovnice, koje bi omogućilo slobodno kretanje cijepljenim osobama.

U petak su na dnevnom redu sigurnosna i obrambena pitanja. Raspravi će se pridružiti i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon toga čelnici će razgovarati o odnosima s južnim susjedima. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI