Konzum donirao uređaj za videonistagmografiju Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana

Konzum donirao uređaj za videonistagmografiju Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana

Prijeko potreban uređaj za videonistagmografiju, pretragu koja se koristi u dijagnostici i liječenju vrtoglavica, uručio je danas predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Donaciju u vrijednosti 230.945 kuna primili su ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med. i rukovoditelj Poliklinike za otorinolaringologiju doc. dr. sc. Siniša Maslovara, dr. med.

Donacija je od ogromnog značaja za nas, ali isto tako i za naše brojne pacijente jer njome dobivamo novi, suvremeno koncipirani i unaprijeđeni videonistagmografski uređaj bez kojega je teško zamisliti pouzdanu dijagnostiku poremećaja ravnoteže. Dosadašnji uređaj star je jedanaest godina, potpuno je dotrajao i često neispravan pa je bilo krajnje vrijeme da ga zamijenimo te smo stoga iznimno zahvalni Konzumu na njihovoj velikodušnoj donaciji, naglasio je doc. dr. sc. Siniša Maslovara, rukovoditelj Poliklinike za otorinolaringologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

Poliklinika za otorinolaringologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana jedan je od najpoznatijih centara za dijagnostiku i liječenje poremećaja ravnoteže na području Republike Hrvatske, u koji godišnje dolazi više od 700 pacijenata. Pritom više od 80 posto njih dolazi iz drugih županija, uključujući i one najudaljenije županije poput Dubrovačko-neretvanske ili Istarske, a ne samo Vukovarsko-srijemske. Zahvaljujući dr. Maslovari i cijelom njegovom timu naša je bolnica poznata i izvan Hrvatske po svojim postignućima na polju dijagnostike i posebice liječenja vrtoglavica metodama vestibularne rehabilitacije, a vjerujem da će im ovaj uređaj pomoći da granice u tome ponovno pomaknu, rekla je mr. sc. Vesna Bosanac, ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

Slavko Ledić, predsjednik uprave Konzuma je naglasio kako mu je izuzetna čast biti u ovoj bolnici i pritom uručiti donaciju predstavnicima vukovarske bolnice.

Još mi je veće zadovoljstvo kad čujem koliko će ovaj uređaj pomoći u radu i koliko će pridonijeti kvalitetnijoj dijagnostici i liječenju pacijenata, naglasio je Ledić, Društveno odgovorno djlovanje u okalnim zajednicama u kojima poslujemo uvijek je bilo u fokusu Konzumovog poslovanja s osobitim naglaskom na pomoć najugroženijim skupinama društva. Posebno još raduje činjenica što je ova bolnica za sve nas simbol nepokolobljive snage i borbe.

Uređaj za videonistagmografiju (VNG) omogućava bilježenje videozapisa pokreta oka koji se dobiva bez neposrednog kontakta, uporabom minijaturnih infracrvenih kamera visoke razlučivosti ugrađenih u prilagođene Frenzelove naočale male težine. Videozapis dobiven na taj način prebacuje se na medicinsko računalo opremljeno programom za njegovo promatranje, analizu i pohranu. Ta se metoda razvila iz potrebe za praćenjem i bilježenjem pokreta očiju u svim smjerovima, a ne samo jednodimenzionalnih, vodoravnih pokreta što je omogućavala klasična elektronistagmografija (ENG), dok se o stvarnim pokretima očiju moglo samo nagađati. Prednost je videonistagmografije u odnosu na klasičnu elektronistagmografiju i u tome što omogućava istovremeno praćenje i analizu pokreta oba oka, a tijekom postupka se ne koriste elektrode, koje iziskuju dodatno vrijeme i financijska sredstva te često izazivaju nelagodu, osobito kod djece. Uređaj za videonistagmografiju uz to ne zahtijeva ni učestalo ponovno kalibriranje, a izbjegava se i potreba za posebnom zatamnjenom prostorijom te dodatnom opremom koja se u nju ugrađuje. Metoda je vrlo primjenjiva kao značajna pomoć liječnicima za dobivanje potpunije slike i točnije dijagnostike vrtoglavica, ali i kao rana pretraga. Pospješuje i kliničku edukaciju te razumijevanje neurofizioloških i neuromuskularnih pojava vezanih uz pokrete očiju te je stoga pogodna za većinu zdravstvenih ustanova.

Sredstva za donaciju videonistagmografa ostvarena su iznimnim uspjehom kampanje Zdravoljupci, kojom Konzum u razdoblju od 23. kolovoza do 12. studenog nastoji podići svijest djece i mladih, ali i odraslih, o važnosti redovite konzumacije voća i povrća i uravnotežene prehrane.

Piše/Željko Krznarić/Foto/media-val.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI