(VIDEO) Zagrebački HDZ obilježio 99. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

(VIDEO) Zagrebački HDZ obilježio 99. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Obilježava se 99. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana polaganjem vijenaca na njegov grob na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Izaslanstvo zagrebačkog HDZ-a, u petak je na 99. obljetnicu rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana zapalilo svijeće ispred njegovg posljednjeg počivališta.

“Franjo Tuđman, vizionar i državnik, najveći kojeg je Hrvatski narod imao u svojoj burnoj i slavnoj povijesti. Utemeljitelj je suvremene hrvatske države i njen prvi predsjednik – koji nam je omogućio višestranačje i demokraciju”, rekli su iz zagrebačkog HDZ-a.

Vrhovni zapovjednik pod čijim je vodstvom obranjena i oslobođena Domovina. Rodonačelnik europske ideje među Hrvatima, čiji je državotvorni program ispunjen ulaskom Republike Hrvatske u NATO i Europsku uniju. – sve to bio je dr. Franjo Tuđman.

Godine 1989. osniva HDZ – Hrvatsku demokratsku zajednicu i postaje njezinim predsjednikom. Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim izborima, Tuđman postaje predsjednik predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Susreo se s mnogim svjetskim državnicima, među kojima su američki predsjednici George W. Bush i Bill Clinton, bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, argentinski predsjednik Carlos Menem, ruski predsjednik Boris Jeljcin, kineski predsjednik Jiang Zemin, talijanski predsjednici Francesco Cossiga i Carlo Azeglio Ciampi i drugi. Nekoliko puta se susreo i s papom Ivanom Pavlom II, koji je Hrvatsku posjetio 1994. i 1998. godine.

Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, a umro 10. prosinca 1999. u Zagrebu.

Foto i video: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI