(VIDEO) Tomašević: Restrukturirat ćemo zagrebačke socijalne programe

(VIDEO) Tomašević: Restrukturirat ćemo zagrebačke socijalne programe

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika platforme Možemo! Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će po preuzimanju vlasti evaluirati socijalne programe te ih restrukturirati, kako bi bili dostupni građanima, a temeljit će se na socijalnim pravima, inovacijama i inkluziji.

“Socijalna politika u Zagrebu bit će temeljena na tri stupa – socijalna prava, inovacije i inkluzija. Gledat ćemo kako unaprijediti socijalnu politiku koju smo dosta hvaliti i često glasali za mjere u Gradskoj skupštini. Provest ćemo evaluaciju da mjere bolje ciljaju ugrožene skupine i podižu kvalitetu života”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Gledat ćemo kako uvesti neke socijalne inovacije, posebno pozitivne prakse iz drugih gradova kako bi socijalna politika bila emancipirajuća. Zanima nas ne samo da ljudima pomažemo, nego kako da oni mogu aktivno sudjeluju u društvu”, dodao je.

Osvrnuo se i na mjeru roditelj-odgajatelj, iako ona ne pripada u socijalne već demografske mjere.

“Naznačili smo u programu da ćemo zaustaviti prijave za nove korisnike dok se ne evaluiraju učinci te mjere. Djeca iz obitelji gdje jedan roditelj ima status roditelj-odgajatelj, a u 90 posto slučajeva to su žene, ne smiju ići u dječji vrtić čime su diskriminirana i zakinuta”, rekao je Tomašević dodavši kako će postojeći korisnici i dalje uživati stečena prava.

Uključivanje gradskih resora, centara za socijalnu skrb i udruga civilnog društva

Sukoordinatorica grupe za socijalnu politiku Iva Ivšić najavila je da će se u socijalnu politiku nastojati uključiti druge gradske resore, centre za socijalnu skrb i udruge civilnog društva.

Cilj je smanjiti administrativno opterećenje zaposlenima u socijalnoj skrbi i pružiti im kontinuiranu psihosocijalnu podršku, a za korisnike uspostaviti nebirokratizirani sustav.

Predviđena je i uspostava inkubatora za socijalne inovacije i prakse, kako bi se poticali poduzetnički programi za socijalno ugrožene i njihov povratak na tržište rada.

Jedan od ključnih ciljeva je jačanje izvaninstitucionalnih programa mreže socijalnih usluga na području Zagreba, koje će biti usmjerene na starije osobe i osobe u potrebi sa ciljem da ostanu što duže u svom kućanstvu.

Pritom planiraju jačati pružanje usluga prehrane, gerontodomaćica i patronažne skrbi, povećati broj dnevnih boravaka za starije te broj postelja palijativne skrbi u zdravstvenim ustanovama. (Hina)

Foto: HINA/ Dario GRZELJ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI