(VIDEO) Proglašen blaženim 15-godišnji Talijanski tinejdžer, ‘Božji influencer’ Carlo Acutis

(VIDEO) Proglašen blaženim 15-godišnji Talijanski tinejdžer, ‘Božji influencer’ Carlo Acutis

U Asizu, gradu blagoslovljenom životom svetoga Franje, jučer je poslijepodne blaženim proglašen Carlo Acutis, mladić koji je s Isusom imao poseban osobni, intimni, duboki odnos, kako je rekao kardinal Agostino Vallini, papinski izaslanik za baziliku svetoga Franje i svete Marije od Anđela u Asizu, u propovijedi na misi slavljenoj u Gornjoj bazilici. Njegov će se spomendan slaviti 12. listopada, na dan njegova rođenja za nebo.

Kardinal Vallini se u propovijedi osvrnuo na život tog mladića koji je 2006. godine, kada je imao samo 15 godina, preminuo od leukemije. Upitao se što je to bilo posebno kod tog mladića, iako je bio kao svi njegovi vršnjaci, osim što se kod njega isticalo posebno zanimanje za Internet, put – kako je istaknuo papa Franjo u apostolskoj pobudnici Christut vivit – za prenošenje evanđelja, za prenošenje vrijednosti i ljepote.

Velika je bila njegova ljubav prema Gospodinu, njegovu Prijatelju, Učitelju i Spasitelju, izvoru njegove snage kako bi drugima mogao pružiti još više ljubavi i činiti im dobro. Imao je dar, privlačio je druge, i uzimali su ga kao uzor – napomenuo je kardinal te objasnio – Slika trsa i mladice vrlo rječito pokazuje koliko je kršćaninu potrebno živjeti u zajedništvu s Bogom. Njegova je snaga upravo u tomu, u osobnom, intimnom, dubokom odnosu s Isusom, te u euharistiji koja je najviši trenutak njegova odnosa s Bogom.

Zažaren ljubavlju prema Kristu, Carlo je postao navjestitelj evanđelja prije svega primjerom života; druge je vodio Isusu svjedočeći ono u što je vjerovao, pa i onda – istaknuo je kardinal Vallini – kada je nailazio na nerazumijevanje, prepreke, a katkada je čak bio ismijavan zbog svoje ustrajne zaštite svetosti obitelji, te svetosti života pred pobačajem i eutanazijom.

Carlo je snažno osjećao potrebu pomoći ljudima da otkriju da nam je Bog blizu te da je lijepo biti s Njim i uživati u Njegovu prijateljstvu i Njegovoj milosti. Rabio je sva sredstva kako bi prenio tu duhovnu potrebu, uvjeren da je internet prostor dijaloga, poznavanja, razmjene, uzajamnoga poštovanja, koji valja rabiti odgovorno, ne postajući njegovi robovi te odbijajući digitalni bulizam – napomenuo je kardinal.

Molitva i poslanje, dva su obilježja herojske vjere blaženoga Carla Acutisa, koja ga je tijekom njegova kratkog života dovela do pouzdanja u Gospodina u svakoj prilici, a posebno u najtežim trenutcima. Bolest je udarac koji je primio od života, ali za njega je ona i prigoda da svoje trpljenje prikaže Gospodinu za Papu i za Crkvu.

Novi je blaženik uzor jakosti, izvan svakog oblika kompromisa, svjestan da je, kako bi ostao u Isusovoj ljubavi, potrebno konkretno živjeti evanđelje, i pritom, ako je potrebno, čak ići protiv struje – rekao je kardinal. To je za njega značilo brinuti se o siromašnima, samim i napuštenim starijim osobama, beskućnicima, invalidima i osobama koje društvo stavlja na rub i koje skriva. To je za njega značilo brinuti se tako o Isusovu licu.

Život tog 15-godišnjaka pokazuje da je moguće proći put svetosti, ponajviše kada je čovjek mlad i odlučan u tomu da ne traži zadovoljstvo samo u prolaznim uspjesima, nego u vječnim vrijednostima na koje Isus upućuje u evanđelju, a to znači staviti Boga na prvo mjesto, u nevažnim i važnim trenutcima života, te služiti braći, posebno posljednjima – istaknuo je kardinal Vallini.

Piše: Benedetta Capelli; Ariana Anić – Vatikan News

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI