Vesna Škare Ožbolt u povodu Svjetskoga dana voda: Prijeko je potrebna modernizacija vodoopskrbnog sustava Zagreba

Vesna Škare Ožbolt u povodu Svjetskoga dana voda: Prijeko je potrebna modernizacija vodoopskrbnog sustava Zagreba

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, Vesna Škare Ožbolt obilježila je danas Svjetski dan voda posjetom Jarunu te se osvrnula na praćenje stanja okoliša i planiranje njegove zaštite u Gradu Zagrebu, predstavivši svoje planove za održivo upravljanje vodnim resursima Grada.

Zagreb ima velikih problema sa vodoopskrbom, naročito nakon potresa.

„Pojedine obitelji još uvijek nisu priključene na vodoopskrbni sustav, što je donekle nevjerojatno za jedan europski glavni grad. Posebno želim izdvojiti problem mještana Dankovca u Gornjoj Dubravi, gdje su, nakon potresa, uništeni bazeni koji crpe i opskrbljuju vodu, pa stanovnici i danas žive u kontejneru bez vode, odnosno vodu dobivaju jednom mjesečno putem cisterne“, naglasila je Škare Ožbolt.

Nažalost, to nije jedino područje grada koji nema vodoopskrbu i odvodnju. Vodoopskrbni sustav u Zagrebu je zastario, a gubitci vode u gradu su oko 50%. U Zagrebu je godišnje potrebno više od 4.000 popravaka na vodovodnom sustavu, što stvara velike financijske gubitke, navodi Škare Ožbolt.

„Moj program za Zagreb predviđa uvođenje “pametnih šahtova” koji senzorima i kontinuiranim praćenjem stanja, analiziraju vodu te prate kvarove u vodoopskrbi“, najavila je Škare Ožbolt.

Kvarovi se odmah dojavljuju prema točnoj lokaciji, što znači da se, radi sanacije pojedinog kvara, ne treba kopati cijela ulica. Dodala je kako je Zagreb vjerojatno jedini grad u svijetu u kojem se ulice peru pitkom vodom. S obzirom da prosječna zagrebačka obitelj mjesečno potroši oko 15 kubika vode, navedeni su gubitci dovoljni da se mjesečno opskrbi još oko 300 .000 obitelji.

Stanovnici naselja Jarun često se žale na nečistoću vode jezera, a nadležna tijela to ignoriraju. Prema nekim informacijama, u jezero dospijevaju čak i otpadne vode, čime se stvara nesnosan miris koji odvraća posjetitelje s Jaruna. Ovo su samo neki od problema s kojima se susreću Zagrepčani, a koji utječu na njihov život i svakodnevnicu. Zato je potrebno poboljšati stanje, modernizirati sustav i razvijati svijest građana o novim poboljšanjima i učinkovitosti kaže kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba.

Foto: PRESS Ured Vesne Škare Ožbolt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI