Vesna Škare Ožbolt obišla je Osnovnu školu Bukovac: Potrebno je pristupiti hitnoj obnovi škola zbog sigurnosti i dobrobiti djece

Vesna Škare Ožbolt obišla je Osnovnu školu Bukovac: Potrebno je pristupiti hitnoj obnovi škola zbog sigurnosti i dobrobiti djece

Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, obišla je Osnovnu školu Bukovac, tijekom kojeg je provjerila status izgradnje novog objekta škole, te je razgovarala s prisutnim roditeljima o situaciji u kojoj se nalaze gotovo godinu dana.

Podsjetimo, Osnovna škola Bukovac teško je oštećena u potresu koji je pogodio Zagreb u ožujku prošle godine. Prema Zakonu o obnovi Grada Zagreba od potresa, za cjelovitu rekonstrukciju škole trebalo je proći cijelu zakonsku proceduru. Istom su se roditelji usprotivili, s obzirom na to da je za navedenu školu još prije potresa bio spreman Projekt rekonstrukcije.

Kako je rekla Zrinka Pivčević, predsjednica Mjesnog odbora Bukovac, priča o obnovi, odnosno izgradnji potpuno nove školske zgrade, je krenula puno prije samoga potresa. „Već 2019. godine je Vijeće gradske četvrti Maksimir izdvojilo oko milijun kuna za projektnu dokumentaciju.

“Kada se dogodio potres i kada je škola nepovratno uništena, mi smo bili u situaciji da smo imali gotovu projektnu dokumentaciju”, kazala je Pivčević, te dodala da su imali preduvjete da se odmah pokrene postupak ishođenja građevinske dozvole i pokretanje javne nabave za odabir izvođača radova.

Natječaj za izvođača radova je pri kraju, te bi ponude uskoro trebale biti otvorene. Nakon što se ponude otvore i izabere izvođač, slijedi žalbeni rok. U slučaju da ne bude žalbi, početak rušenja se može očekivati tijekom ljeta. „Po mom mišljenju ovdje postoji mnogo problema i nepotrebnih probijanja rokova. Obećano je da će u roku od 18 mjeseci biti završena izgradnja škole. Tih 18 mjeseci ističe krajem ove godine, što znači da smo dvije godine bacili u vjetar“, rekla je Škare Ožbolt.

Treba puno brže i racionalnije pristupiti rješavanju ovakvih projekata, jasna je bila Škare Ožbolt, nadodavši da “prije raspisivanja natječaja za projektnu dokumentaciju te izvođača radova za gradnju, treba raspisati natječaj za odabir izvođača radova za rušenje.“ Time bi se skratilo ukupno vrijeme provedbe projekta, te racionalizirali troškovi jer bi se u trenutku završetka natječaja za gradnju, moglo odmah krenuti s gradnjom jer bi stara škola već bila srušena.

Probijanje rokova i odugovlačenje s početkom radova je upravo ono što najviše brine roditelje, jer unatoč raznim obećanjima i planovima, radovi na izgradnji nove škole još nisu započeli.

Roditelji su s pravom zabrinuti za svoju djecu koja nastavu pohađaju u drugoj školi, udaljenoj od njihovog mjesta stanovanja.

Kako je rekla Matea Vanjorek, majka troje djece koja su do potresa pohađala OŠ Bukovac, svako od dijete je trenutno raspoređeno u drugu školu. „Vrlo je teško uskladiti njihove potrebe s obzirom na dislociranost nastavnih aktivnosti osnovnim školama Žuti Brijeg, Jordanovac i Petar Preradović na Pešćenici. Mi djecu vozimo do određene stanice odakle ih dalje vozi organizirani prijevoz, međutim to nije dugoročno rješenje“, kazala je Vanjorek, naglasivši kako niti djeca niti roditelji više ne mogu čekati početak radova.

Ono što je najveći apsurd je visina investicije od 110 milijuna kuna. „S tim novcem su se mogle sagraditi dvije škole. S obzirom na to koliko cijeli projekt traje, i koliko košta, jasno je da je cijeli proces traljavo napravljen“, izjavila je Škare Ožbolt, te dodala da bi se svi radovi trebali odvijati u tri smjene.

Kao buduća gradonačelnica, Vesna Škare Ožbolt smatra kako bi se Grad Zagreb trebao što prije aktivno posvetiti problemu obnove građevina nakon potresa, pogotovo kada su u pitanju sigurnost i dobrobit djece.

Foto: PRESS volimzagreb.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI