Vesna Škare Ožbolt obilježila je Međunarodni dan žena podjelom karanfila na Cvjetnom trgu: Žene predvodnice u borbi protiv pandemije

Vesna Škare Ožbolt obilježila je Međunarodni dan žena podjelom karanfila na Cvjetnom trgu: Žene predvodnice u borbi protiv pandemije

Ako žene neće misliti na žene i pomagati im, tko će onda? Tako je danas kandidatkinja za gradonačelnicu grada Zagreba Vesna Škare Ožbolt dijelila ženama crvene karanfila, a podsjetila je javnost tom prilikom na sigurne kuće za zlostavljane žene, status majki odgajateljica, položaj poslovnih žena te na druge teme vezane uz ženska prava.

U današnje krizno vrijeme, žene su predvodnice u borbi protiv koronavirusa. „Ne umanjujući ulogu i važnost muškaraca doktora, znanstvenika, medicinara, u najvećoj mjeri su žene te koje su na prvoj crti obrane protiv pandemije. Većina zdravstvenih djelatnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji su žene“, naglasila je Škare Ožbolt.

Pandemija je Hrvatskoj i svijetu donijela teške gospodarske i socijalne prilike, koje za sobom povlače probleme ograničenja kretanja, nesigurnosti radnih mjesta, financijske nestabilnosti te dovode do opravdane zabrinutosti za budućnost. „Žene su važni akteri društva, gospodarstva, obitelji koje na sebi nose veliku odgovornost. Koliko god živimo u zemlji koja ima duboko ukorijenjene patrijarhalne odnose, toliko se vremena nesumnjivo mijenjaju i moramo se više posvetiti rodnoj ravnopravnosti. Aktivno se zalažem za tu ravnopravnost poglavito kada je u pitanju radni status žena i jednako vrednovanje rada i plaća“, kaže Škare Ožbolt.

Stalna ograničenja kretanja, mjere socijalnog isključivanja i povećana briga oko poštivanja različitih mjera, dovela su do povećanja anksioznosti, ali i porasta nasilja u obitelji. “Grad Zagreb, glavni grad predvodnik naše države, treba imati aktivnu politiku suzbijanja nasilja nad ženama i davati primjer drugima. Osim povećanja broja mjesta za osiguranje psihološke pomoći, zalagat ću se za otvaranje većeg broja sigurnih kuća u kojima bi žene mogle pronaći spas i sigurno mjesto u borbi za bolju budućnost“, rekla je Škare Ožbolt.

Istaknula je kako Grad Zagreb također treba osigurati posebnu brigu i pomoć samohranim majkama jer je osiguranje alimentacije za djecu borba protiv neodgovornog roditeljstva. Također, posebnu pažnju treba posvetiti ženama koje su oboljele od teških bolesti i nemaju sredstava za liječenje. „Žene drže ključ reprodukcije. Kroz politiku socijalnih prava ženama treba omogućiti financijsku sigurnost. Kao gradonačelnica Zagreba nastavit ću socijalnu politiku po pitanju statusa majki odgajateljica.“

„Bez iznimke osuđujem sve seksističke, diskriminirajuće i ponižavajuće postupke prema ženama. Žene su snažne, borbene i odgovorne. Žene su kćeri, djevojke, majke. Žene su direktorice, članice uprave i voditeljice. Žene su jake, samostalne – žene“, poručila je Škare Ožbolt i dodala kako bitka za ženska prava nikada nije, niti može, biti završena.

Ovo je dobra poruka ženskom biračkom tijelu, jer sada vide tko ih jedini može štiti u svim svojim pravima.

Piše: Željko Krznarić/ Foto: PRESS volimzagreb.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI