Veleposlanstvo SAD-a u BiH oglasilo se povodom Čovićevog stava o ANP-u: “Postojeći ciljevi vanjske politike ključni za budućnost BiH”

Veleposlanstvo SAD-a u BiH oglasilo se povodom Čovićevog stava o ANP-u: “Postojeći ciljevi vanjske politike ključni za budućnost BiH”

Sjedinjene Američke Države ostaju privržene miru i prosperitetnoj budućnosti Bosne i Hercegovine, navodi se u odgovoru Veleposlanstva SAD-a na upit agencije Patria.

Upitani da prokomentiraju današnju izjavu predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragana Čovića da “prvi godišnji Nacionalni plan (ANP) ne treba biti uslov za formiranje Vijeća ministara”, iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD za Patriju kažu: “I formiranje vlasti i kontinuirani napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike ključni su za BiH i njenu budućnost. Sjedinjene Američke Države ostaju privržene miru i sigurnosti u BiH, te prosperitetnoj budućnosti za građane ove zemlje i bit će snažan partner potpuno funkcionalnoj vlasti posvećenoj radu na reformi odbrane, unaprijeđenju socio-ekonomskih reformi, te jačanju vladavine prava”.

Podsjećamo, Dragan Čović je danas organizovao kavu za novinare i u razgovoru o ANP-u upitao novinare: “ko je od vas znao za ANP prije pola godina? Niko”.

“Predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU je iznimna šansa za BiH”, kazao je Čović novinarima u Sarajevu dodajući kako Hrvatska ima mogućnost intenzivnije se baviti Bosnom i Hercegovinom u tom razdoblju, a s ciljem da ona “uhvati priključak” sa Sjevernom Makdonijom i Albanijom i dobije status kandidata za članstvo u Uniji. Čović je upozorio kako to ipak neće biti moguće bez nove vlasti u BiH, na što se čeka već duže od godinu dana, te se založio za trenutačnu uspostavu Vijeća ministara i to bez ikakvih uvjetovanja, čime je zapravo poručio kako ne podupire inzistiranje Stranke demokratske akcije (SDA) da izgledni srpski partner u vlasti, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, prije toga preuzme obvezu da će poduprijeti provedbu reformi čiji je cilj približavanje članstvu u NATO-u. Uvjet SDA za uspostavu Vijeća ministara je pristanak Dodikova SNSD-a na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), no Čović je u srijedu potvrdio kako on ne dijeli takvo stajalište. “Ni u jednom dokumentu nemamo obvezu uvjetovati bilo čim pa ni ANP-om uspostavu Vijeća ministara BiH”, kazao je Čović. Predsjednik HDZ-a je poručio da je “ovo oko ANP-a poslužilo samo kao igra”.

Izvor/ Slobodna Bosna/ Hina/ Foto: U.S.Embassy – Sarajevo

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI