SNAŽAN UDARAC DODIKU: Veleposlanstva SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, kao i OHR oglasili se o nacrtima zakona u RS-u

SNAŽAN UDARAC DODIKU: Veleposlanstva SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, kao i OHR oglasili se o nacrtima zakona u RS-u

Veleposlanstvo SAD-a, Njemačke i Velike Britanije te OHR usaglasile su zajedničku izjavu o nacrtima zakona u Republici Srpskoj.

“Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i europskim standardima. Umjesto toga, veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije, kao i OHR-a, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu europskih integracija”, navodi se na početku izjave, prenosi portal Slobodna Bosna.

Oni su u pismu istakli da su sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni elementi zdrave, funkcionalne demokracije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

“Oporbeni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne prosvjede poput onih koje je organizirao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom.

Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzuriraju pojedince, grupe ili medije ili kriminaliziraju slobodno obavljanje funkcije, samo uništavaju demokraciju”, priopćeno je.

Iz navedenih veleposlanstva i OHR-a istakli su kako snažno podržavaju današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske.

“MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda.

Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju takođe izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih”, kazali su.

U zaključku se apeluje na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.

Izvor/Slobodna Bosna/Foto/Totalno.hr/Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI