Pet zapadnih veleposlanstava pozvalo na uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini

Pet zapadnih veleposlanstava pozvalo na uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini

Veleposlanstva pet najutjecajnijih zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini pozvala su u srijedu na postizanje kompromisa oko ustroja vlasti u toj zemlji te nastavka ostvarenja njezinih vanjskopolitičkih ciljeva nakon što je jučer Predsjedništvo BiH odgodilo raspravu o imenovanju mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH skoro jedanaest mjeseci nakon održanih izbora.

“Odluka o odgađanju jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH ističe potrebu za kompromisom i izgradnjom konsenzusa političkih stranaka i lidera u BiH“, stoji u zajedničkoj izjavi veleposlanstava SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, koju je poduprla i misija Europske unije u BiH.

Iz pet veleposlanstava su istaknuli kako će i dalje ostati posvećeni osiguranju mira i stabilnosti koji bi trebao donijeti napredak svim građanima BiH.

“Formiranje vlasti i nastavak napretka prema reformama koje su u skladu s postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike, ključni su sljedeći koraci za BiH i njenu budućnost“, stoji u zajedničkom priopćenju pet veleposlanstava u BiH.

Pri tome su naveli kako su njihove zemlje i dalje čvrsto privržene snažnim i djelotvornim državnim institucijama, te su diplomatski predstavnici SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke pozvali političke čelnike da u BiH da u cijelosti poštuju Ustav i zakone BiH.

Čelnici vodećih nacionalnih stranaka HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik početkom kolovoza postigli su sporazum o uspostavi vlasti na razini BiH. Nedugo nakon toga vodeća bošnjačka SDA je preduvjetom izbora novog saziva Vijeća ministara postavila je dostavu Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi NATO savezu, s čime se ne slaže srpska strana.

Tijekom dana i posebni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark izjavio je kako ANP ne bi trebao predstavljati uvjet za uspostavu vlasti, te da se radi o tehničkom pitanju. (Hina)

Foto/Pixsell/Izvor/TV1.ba

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI