Kohorst u emisiji HRT-a “U svom filmu”: “SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku, i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove”

Kohorst u emisiji HRT-a “U svom filmu”: “SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku, i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove”

Američki veleposlanik u Zagrebu W.Robert Kohorst kazao je u emisiji HRT-a “U svom filmu” kako su Sjedinjene Države spremne iznijeti novu ponudu za borbene zrakoplove, ako se to od njih zatraži.

“SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku, i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove. Svakako smo spremni iznijeti novu ponudu ako se to od nas zatraži.
Također smo spremni pomoći i oko ponuda drugih država”, rekao je Kohorst.

Kazao je i kako to ne bi bila ponuda SAD-a nego bi avione ponudio Lockheed Martin. Rekao je kako je Hrvatska partner i saveznik SAD-u te kako manje nesuglasice nisu bitno utjecale na taj odnos te kako su obje zemlje i veliki saveznici Izraela.

“Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana”, rekao je.

Govoreći o LNG terminalu na Krku američki veleposlanik kazao je kako nije uvijek važna kratkoročna profitabilnost te kako taj terminal nudi dugoročnu sigurnost opskrbe plinom i diverzifikaciju koja će na kraju rezultirati optimalnom cijenom plina.

Govoreći o utjecaju Rusije, Kohorst je rekao kako se nada da kroz biznis i Agrokor neće promicati političke ciljeve. Kazao je kako širenje ruskog utjecaja ne smeta SAD-u već im smeta kad Rusija krši standarde, kao kod okupacije Krima.

Washington ne uzima Hrvatsku “zdravo za gotovo” već obrača pažnju na nju kao važnu partnericu, rekao je Kohorst.

Izvor/HRT/Autor/Totalno.hr/Foto/screenshot/HRT

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI