Američki veleposlanik Kohorst čestitao Vladi RH na odluci o financiranju gradnje LNG terminala: Velik doprinos diverzifikaciji i sigurnosti regionalne opskrbe

Američki veleposlanik Kohorst čestitao Vladi RH na odluci o financiranju gradnje LNG terminala: Velik doprinos diverzifikaciji i sigurnosti regionalne opskrbe

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj W. Robert Kohorst u petak je čestitao Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću, na odluci o financiranju izgradnje terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku iz državnog proračuna.

“Čestitke hrvatskoj vladi, osobito premijeru Plenkoviću i ministru Ćoriću, za odobravanje sredstava za LNG terminal u Krku. Taj projekt je investicija koja maksimizira hrvatske opcije opskrbe plinom i predstavlja velik doprinos diverzifikaciji i sigurnosti regionalne opskrbe. Terminal će omogućiti uvoz ukapljenog prirodnog plina od široke lepeze dobavljača, a njihova će konkurencija osigurati najbolje cijene plina. Drago mi je što naš strateški partner i saveznik preuzima tako pozitivnu lidersku ulogu”, kaže se u Kohorstovoj izjavi.

Vlada je u srijedu donijela odluku o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, čija se vrijednost procjenjuje na 234 milijuna eura.

Prema Vladinoj odluci, iz državnog proračuna će se za realizaciju prve faze izgradnje LNG terninala osigurati 100 milijuna eura, odnosno 50 milijuna eura u 2019. i 50 milijuna eura u 2020. godini, a do isplate tih sredstava Hrvatska elektroprivreda će osigurati potrebne pozajmice društvu LNG Hrvatska d.o.o. za dospjela plaćanja u 2019. godini.

Procijenjena vrijednost investicije uključuje poseban FSRU brod (eng. Floating Storage and Regasification Unit), čija je procijenjena vrijednost 160 milijuna eura, izgradnju pristana s pomoćnim postrojenjima i visokotlačnim priključnim plinovodom za plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin što iznosi 60 milijuna eura te sredstva za izvlaštenje, koja su procijenjena na 14 milijuna eura.

Europska komisija za izgradnju plutajućeg terminala dodijelila je bespovratna sredstva u iznosu 101,4 milijuna eura, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije.

Veleposlanik Kohorst, u prosincu 2018. istaknuo je da “SAD cijeni hrvatsko vodstvo po ovom važnom pitanju. Kao regija koja je izložena mogućem prekidu opskrbe, i Europa mora diverzificirati svoje mogućnosti za kupnju plina. S ostvarenjem LNG terminala na otoku Krku, Hrvatska će biti sposobna i imat će priliku značajno pridonijeti, regionalnoj diverzifikaciji i sigurnosti u opskrbi plinom.” Jednom kad ključni energetski infrastrukturni projekt poput ovog na Krku bude završen, pružit će brojne mogućnosti i uvesti pravo tržišno natjecanje. Hrvatskoj je pametno planirati unaprijed zbog izbjegavanja budućih energetskih ovisnosti i smanjivanja izloženosti prekidima u opskrbi. LNG projekt na Krku će predstavljati veliku pobjedu za Hrvatsku, regiju i Europu. Hrvatska je članica EU i u skladu s time, EU pruža značajnu financijsku potporu ovom projektu”, izjavio je Kohorst prošle godine u prosincu.

Autor/Totalno.Hr/Hina/Foto/Patrik Macek/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI