Većina hrvatskih europarlamentaraca zadovoljna izvješćem o Schengenu

Većina hrvatskih europarlamentaraca zadovoljna izvješćem o Schengenu

Većina hrvatskih zadovoljna je izvješćem u Schengenu u kojemu se navodi kako je potvrđeno da je Hrvatska ispunila uvjete za pristupanje Schengenu, ali se poziva Hrvatsku da adresira nedostatke u pogledu osposobljavanja osoblja na granici.

Hrvatska je ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u četvrtak, ali se poziva Hrvatsku da adresira nedostatke u pogledu osposobljavanja osoblja na granici i “ustraje u temeljitoj procjeni poštovanja temeljnih prava”.

Komisija prilikom posjetu Hrvatskoj u studenom 2020. „ponovno potvrdila da su ispunjeni potrebni uvjeti za primjenu schengenske pravne stečevine“, stoji u rezoluciji Europskog parlamenta, za koju je glasalo 505 zastupnika, dok ih je protiv bilo 134, a 54 suzdržano.

Taj dio rezolucije u kojem je naglašena spremnost Hrvatske za ulazak u Schengen uvršten je nakon amandmana koji su podržali svi hrvatski zastupnici, osim Mislava Kolakušića.

Za usvajanje amandmana glasalo je 279 zastupnika, protiv ih je bilo 252, dok je bilo čak 164 suzdržanih.

Svi su pučani podržali taj amandman, dok je većina drugih skupina bila protiv ili suzdržana, iako je znatan dio socijaldemokrata i zastupnika iz kluba Identitet i demokracija glasao za amandman.

Zastupnici HDZ-a zadovoljni su izvješćem jer, nakon usvojenog amandmana, “nedvosmisleno potvrđuje” spremnost ulaska Hrvatske u Schengen.

Hrvatski zastupnici iz redova Europske pučke stranke (EPP) smatraju da je dio lijevih europarlamentaraca to “nastojao osporiti” od početka saziva Parlamenta, “uključujući i ideološki motiviranim napadima s ciljem promjene hrvatske i europske politike sprječavanja nezakonitih migracija”, navodi se u priopćenju ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Navodi se da je amandman inicirao zastupnik HDZ-a Ressler te da je njime uvršteno i da Parlament “pozdravlja” uspostavu neovisnog nadzora hrvatske granične kontrole, čime je Hrvatska podignula “dodatno ljestvicu transparentnosti i drugim državama članicama”.

“Klub HDZ-a u Europskom parlamentu ocijenio je ovakav ishod važnim korakom na putu prema punoj ravnopravnosti hrvatskih građana i potpunoj slobodi kretanja, zahvalivši pritom i ostalim hrvatskim zastupnicima koji su podržali inicijativu”, dodaje se.

Novi hrvatski europarlamentarac Ladislav Ilčić, član Europskih konzervativaca i reformista (ECR) koji su velikom većinom glasali protiv rezolucije, glasao je za amandman, ali protiv rezolucije.

Kazao je za Hinu da je glasao za amandman jer se njime “snažnije izražava spremnost Hrvatske za ulazak u Schengen”.

Međutim, glasao je protiv izvješća jer se traži “micanje svih graničnih kontrola, što u stvari ugrožava suverenost država članica”.

“Dakle, ja sam za ulazak Hrvatske u Schengen, ali sam i za mogućnost da države mogu u posebnim situacijama, kad procjene da je to važno za nacionalnu sigurnost, samostalno postaviti kontrole na svoje granice”, kazao je. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI