VATRU GASI, BRATA SPASI! Milanović čestitao Dan vatrogastva i Dan svetog Florijana: Možemo biti ponosni na hrvatske vatrogasce

VATRU GASI, BRATA SPASI! Milanović čestitao Dan vatrogastva i Dan svetog Florijana: Možemo biti ponosni na hrvatske vatrogasce

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović čestitao je u subotu Dan vatrogastva i Dan svetog Florijana njihovog zaštitnika, istaknuvši da je vatrogastvo jedna od javnih službi na koju možemo biti ponosni.

“Hrvatsko vatrogastvo jedna je od onih javnih službi na koju možemo biti ponosni. Ne samo zbog duge tradicije vatrogastva koja traje već 160 godina, nego prije svega zbog predanosti i odgovornosti kojom vatrogasci, najvećim dijelom dobrovoljno, danas pristupaju svojoj teškoj i opasnoj službi. Vatrogastvo se počelo razvijati na sjeveru Hrvatske, ali danas imamo mrežu vatrogasnih profesionalaca i dobrovoljaca raširenu po cijeloj Hrvatskoj koja svima jamči brzu i nesebičnu pomoć. Susreti s opasnošću, neizvjesnošću i rizikom za vlastite živote svakodnevica je pripadnica i pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi koji uvijek imaju samo jedan cilj – zaštititi tuđe živote i imovinu, pomoći ljudima u nevolji”, napisao je predsjednik.

Milanović je istaknuo, kada bi sve u Hrvatskoj funkcioniralo kao vatrogastvo i još nekoliko službi i profesija, Hrvatska bi već danas bila snažna i uređena država kakvu želimo. Zato svi u državnoj vlasti koji odlučuju o položaju i pravima vatrogasaca moraju povesti više računa o ljudima koji ne pitaju za svoja prava kada treba spašavati ljude i imovinu od požara, poplava ili potresa. Rizik kojemu se vatrogasci izlažu nema cijene, ali njihova služba ima ogromnu vrijednost za cijelo društvo i to se mora uvažavati.

“Od srca čestitam Dan vatrogastva, Dan svetog Florijana, svima u Hrvatskoj koji se bilo profesionalno ili dobrovoljno bave vatrogastvom”, stoji u čestitki predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Inače, u petak su se vatrogasci iz cijele Hrvatske okupili na masovnom prosvjedu na zagrebačkom Markovu trgu pod zvucima sirene i geslom “Lažima se vatre ne gase” nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi jer nisu u mogućnosti financirati njihov rad i zbog nezadovoljstva što HVZ nije još riješio status profesionalnih vatrogasaca.

Autor/ Totalno HR/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI