OLUJNO NEVRIJEME: Vatrogasci saniraju posljedice nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, najviše u Zagrebu

OLUJNO NEVRIJEME: Vatrogasci saniraju posljedice nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, najviše u Zagrebu

Vatrogasne jedinice saniraju posljedice olujnog nevremena koje je pogodilo tijekom vikenda veći dio Hrvatske, a najviše intervencija je u Zagrebu, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Vatrogasci su od sinoć u Zagrebu angažirani na intervencijama uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame. Zbog jake kiše zabilježeno je podizanje vodostaja, a u Karlovačkoj županiji poduzete su pripremne radnje u obrani od poplava. Vatrogasne snage poduzimaju sve potrebne radnje u otklanjanju posljedica nevremena koje je zahvatilo Hrvatsku, navodi se u priopćenju HVZ-a.

U Zagrebu je zbog stabala na prometnicama došlo do prekida u tramvajskim i autobusnim linijama. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba od nedjelje 12. svibnja u 15:41 h, kada su dobili prvu dojavu vezanu uz saniranje posljedica nevremena, do 7 sati 13. svibnja zabilježili su 76 intervencija od čega 68 intervencija uklanjanja stabala, limova i drugih predmeta s prometnica, te 3 požara dimnjaka i 2 požara smeća. Zabilježena su i 3 izvida. Dobrovoljna vatrogasna društva Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec zabilježila su ukupno 64 intervencije uklanjanja srušenih stabala.

Jaki na mahove i olujni vjetar od oko 70 km na sat, puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu.

Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat., a vatrogasci imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama.

Materijalna šteta  još se uvijek zbraja, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim intervencijama grada Zagreba. Napominju da je “olujni vjetar tijekom cijele noći rušio stabla, a da od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu”.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba (JVP) i zagrebačka Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) od nedjelje popodne odradili su preko 150 intervencija koje su se uglavnom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara i saniranja štete u centru Zagreba.

Iz zagrebačkog JVP-a na svojoj Facebook stranici objavili su jutros da je u tijeku dvadesetak intervencija, a da se prvo odrađuju one u kojima su ugroženi ljudski životi nakon čega se rješavaju intervencije na prometnicama.

U objavi su naveli i da je broj telefona 193 je pretrpan pozivima te zamolili građane da zovu u slučaju krajnje nužde.

“Za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu otvorena je besplatna linija 0800 818919”, priopćili su iz gradske Službe za informiranje.

Ističu i da su sve gradske službe u funkciji građana te da su kontinuirano na terenu.

Autor: Hina/Totalno.hr/Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI