U Varaždinu završava 20. Špancirfest

U Varaždinu završava 20. Špancirfest

U Varaždinu će u nedjelju navečer završiti desetodnevni jubilarni 20. Špancirfest, a organizatori, Turistička zajednica grada Varaždina, očekuju kako će konačna brojka posjetitelja na ulicama i trgovima barokne povijesne jezgre grada dosegnuti 280 tisuća.

Festival uličnih šetača ove je godine na čak 35 hektara varaždinske gradske jezgre ponudio gotovo 60 glazbenih programa, više od 150 uličnih programa te posebno raskošan Park kreative s 40-ak radionica za najmlađe ‘špancirere’, uz bogatu izlagačko-prodajnu te gastronomsku ponudu. Unatoč lošijem vremenu, gotovo svi predviđeni programi su održani, ističe direktorica varaždinske Turističke zajednice Jelena Toth.

“Zadovoljni smo brojem posjetitelja. Prošle godine u deset dana bilo ih je 265 tisuća. Ove godine, unatoč tri kišna dana, mislim da ćemo se približiti brojci od 280 tisuća. Za sada mogu reći da je prema podacima iz sustava eVisitor u prvih devet dana festivala, u odnosu na prvih devet dana prošle godine, broj dolazaka turista povećan za 20 posto, a broj noćenja za gotovo 60 posto”, kaže Toth i dodaje da je najviše turista iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, uz većinu iz Hrvatske.

“Ono što veseli je da su ostali duže od dva dana. Boravak se produžuje i generalno možemo biti zadovoljni”, zaključila je direktorica varaždinske Turističke zajednice.

Srce i duša Špancirfesta su performeri, a ove su godine najveća atrakcija bili Akrobatski glazbeni show u zraku Davida Morena, štulaši iz Teatra Pavana te strastveni španjolski udaraljkaši iz kolektiva Brincadeire. Najpopularniji dio festivala glazbeni je program koji se odvijao na četiri pozornice. Nastupili su Bajaga i Instruktori, Dubioza kolektiv, S.A.R.S., Mia Dimšić, Cold Snap, Zabranjeno pušenje, Urban&4, Josipa Lisac, Amira Medunjanin, Zoran Predin, UB40, Soul II Soul, The Brand New Heavies. Špancirfest svojim koncertima završavaju Zdenka Kovačićek i Vlatko Stefanovski.

Uz program na ulicama, jedna od odrednica Špancirfesta je kreativnost pa se u Uskoj ulici, u Kreativnici, predstavilo 20-ak najboljih dizajnera iz Hrvatske, a u Umjetničkoj ulici 15-ak varaždinskih umjetnika. Za najmlađe, brojne su radionice bile pripremljene u Parku kreative. Ono što su Varaždinci tražili ponovljeno je i ove godine – glavni gradski trg, popularni Korzo, bio je posebno osvjetljen zahvaljujući ekipi La Luz Visuals. Jedno od najfotografiranijih mjesta bio je Franjevački trg s velikom lebdećom instalacijom “Lopoči” autorice Ide Blažičko.

U ovogodišnji Špancirfest uključila se i Varaždinska županija koja je u atriju Županijske palače organizirala “Bučograd”, mjesto predstavljanja tradicije i tradicijskih proizvoda varaždinskog kraja. (Hina)

Foto/Matija Habljak/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI