Varaždinski komorni orkestar najavio 26. koncertnu sezonu

Varaždinski komorni orkestar najavio 26. koncertnu sezonu

Varaždinski komorni orkestar danas nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je dekretom ukinut rad ondašnjeg kazališnog orkestra, Varaždin je tridesetak godina bio bez vlastitog orkestralnog ansambla, da bi se tek u samostalnoj Hrvatskoj konačno ostvarila zamisao o orkestru kao posebnom i trajnom čimbeniku kulturnog života grada. Zasluga je to mnogih Varaždinaca, posebno profesionalnih glazbenika-gudača, članova najuglednijih zagrebačkih orkestara i pedagoga varaždinske glazbene škole.

Kapitalna djelatnost orkestra je ciklus od pet premijernih koncerata u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu (upravo je završila 25. sezona), kao i redovito sudjelovanje na Varaždinskim baroknim večerima. Orkestar ujedno nastupa i diljem Hrvatske: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Opatija, Osijek, Karlovac, Čakovec… Gostovao je u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini.

Uz to orkestar je snimio i tri CD-a snimljena sa maestrom Pavlom Dešpaljem: Serenade Dvoraka i Suka (1998.), Nokturno (2001.) i Souvenir i Serenada (2005.). U povodu desete obljetnice, u svibnju 2004. godine izdana je monografija “Varaždinski komorni orkestar (1994.-2004.)” sa prigodnim CD-om na kojemu su fragmenti izvedaba sa koncerata u tom razdoblju.

Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, težeći prvenstveno kvalitetu, orkestar povremeno surađuje sa dirigentima – uglednim umjetnicima: Pavle Dešpalj (ujedno i počasni član orkestra), Milan Horvat, Kazushi Ono, Marko Letonja, Vjekoslav Šutej, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, Mladen Tarbuk, Ivo Lipanović, Zoran Juranić, Ivan Repušić…

Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači: Ruža Pospiš-Baldani, Dubravka Tomšič-Srebotnjak, Dunja Vejzović, Višnja Mažuran, Monika Leskovar, Karmen Pečar, Renata Pokupić, Radovan Vlatković, David Geringas, Valter Dešpalj, Dora Schwarzberg, Branimir Slokar, Peter Soave, Stanko Arnold, Ištvan Römer, Lovro Pogorelić,Božo Paradžik, Inva Mula…

Uz dva stalnog koncertmajstora (Dunja Bontek i Ivana Penić Defar) orkestar često angažira i goste-koncertmajstore: Leon Spierer, Catherine Mackintosh, Taras Pečeny, Tamara Smirnova, Aleksandar Ivić, Boro Martinić, Mario Korunić, Latica Honda-Rosenberg, Stefan Milenkovich.

Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri ‘Ivan Lukačić’, nagrade HDGU-a ‘Milka Trnina’ kao i Plakete grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine dobili smo nagradu ‘Judita’. Za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine orkestar je nagrađen nagradom ‘Orlando’, a za nastup na Varaždinskim baroknim večerima nagradu ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla.

Svoju  XXVI. koncertnu sezonu  2019./2020. Varaždinski komorni orkestar svečano otvara 20. listopada (u 19.30 sati) u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu, uz sjajnu sopranisticu Ivanu Lazar, a pod umjetničkim vodstvom maestra Sretena Krstića! Na programu su djela W. A. Mozarta, V. Lisinkog i J. Brahmsa.

U prodaji su pretplate za cijelu sezonu u iznosu od 200 kn (150 kn za učenike, studente i umirovljenike), a pojedinačne ulaznice se na Blagajni HNK mogu nabaviti po cijeni od 40 kn.

Program i raspored koncerata objavljen je u nastavku.

Prvi koncert, nedjelja 20. listopad 2019.

Sreten Krstić, umjetnički voditelj

Ivana Lazar, sopran

Program:

Program: W. A. Mozart: Divertimento za gudače u F-duru, KV. 138/125c

 1. Lisinski (ork. P. Dešpalja): Pet popijevki za sopran i gudače
 2. Brahms: Gudački sekstet br. 1 u B-duru, Op. 18

Drugi koncert, nedjelja, 8. prosinac 2019.

Latica Honda-Rosenberg, violina i umjetničko vodstvo

Program:

 1. Sibelius: Romanca za gudače u C-duru, Op. 42
 2. Panufnik: Koncert za violinu i gudački orkestar (1971.)
 3. Bartók: Divertimento za gudački orkestar, Sz. 113; BB. 118

Treći koncert, nedjelja 9. veljača 2020.

Srđan Bulat, gitara

Program:

 1. Dvořák: Nokturno za gudače u H-duru, Op. 40
 2. Scriabin: Andante i scherzo za gudače
 3. Reger: Lirski andante za gudače, Wo0 III/7
 4. Marković: Koncertni stavak za gitaru i gudače
 5. Arnold: Serenada za gitaru i gudače (1955.)
 6. Herbert: Serenada za gudački orkestar, Op. 1Četvrti koncert, nedjelja, 19. travanj 2020.Tomislav Uhlik, dirigentMilan Čunko, violaProgram:
  1. Uhlik: Notturno za gudače (1993.)
  2. Uhlik: Koncert za violu i gudače – PRAIZVEDBA
  3. Elgar: Introdukcija i allegro za gudače, Op. 47
  4. A. Mozart: Serenata notturna u D-duru, KV. 239

  Peti koncert, nedjelja, 7. lipanj 2020.

  Vjeran Ježek, truba

  Program:

  1. S. Bach: Brandenburški koncert br. 3 u G-duru, BWV 1048
  2. P. Neruda: Koncert za trubu i orkestar u Es-duru
  3. Bobić: Koncert za trubu i gudače
  4. Hindemith: Pet komada za gudački orkestar, Op. 44 Nr.
KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI