Vanđelić: Neću biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Vanđelić: Neću biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić izvijestio je u srijedu kako neće biti HDZ-ov kandidati za gradonačelnika Zagreba na nadolazećim lokalnim izborima, ističući da je za Zagreb prioritetnija obnova nakon potresa.

“Sam sam donio odluku o tome što je prioritetnije za Grad Zagreb. Najveći problem građana u ovom trenutku je obnova, stoga su moja razmišljanja fokusirana na obnovu i ne razmišljam ni o čemu drugom”, rekao je Vanđelić nakon predstavljanja rada Fonda za obnovu.

Dodao je da potresna obnova, osim što će građanima riješiti probleme, ima potencijal da ubrza ukupno hrvatsko gospodarstvo koje bi od same obnove trebalo imati rast BDP-a do jedan posto godišnje.

“To je jako značajno i smatram da je to jedna od najvažnijih stvari koje možemo napraviti za ovaj grad”, rekao je Vanđelić, zahvalivši se svima koji su podržali njegovu eventualnu kandidaturu.

Također, smatra da u društvu nedostaje zajedništva. “U ovim teškim vremenima koja zahtijevaju od svih nas da napravimo napor da bi ljudima bilo bolje, ako ne sad, ne znam kada. Sada nam treba zajedništvo i nikakvo razdvajanje”, rekao je Vanđelić.

Poručio je da o ostalome nije džentlmenski razgovarati te da se privatni razgovori tiču njega i osoba s kojima je razgovarao. Na daljnja pitanja o kandidaturi neće odgovarati.

U medijima se govorilo kako bi Vanđelić mogao biti HDZ-ov kandidat na lokalnim izborima. Ipak, Vanđelić je potvrdio da se neće kandidirati, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će HDZ o svim svojim kandidatima na lokalnim izborima odlučiti u sljedećim tjednima.

Pregovori oko mogućnosti da ga HDZ podrži na izborima trajali su duže vrijeme, ali očito su pukli i sada je, jasno da nastavlja s poslom u Fondu za obnovu. Sugovornici iz vrha stranke govorili su za Jutarnji list tijekom dana kako Vanđelić u utrku želi ući slobodnih ruku, odnosno da sam bira svoje buduće suradnike, da ima utjecaj i na sastavljanje liste, ali i da ima presudan glas kada je u pitanju postizborno koaliranje.

Vrh stranke nije bio baš sklon da mu popusti u svemu što zahtijeva, ali svi su se u HDZ-u ograđivali od detalja ponude koja je bila na stolu, jer su pregovore vodili osobno premijer i Vanđelić u četiri oka.

U HDZ-u službeno negiraju da je bilo uvjetovanja.

Iz HDZ-a su sinoć demantirali uvjetovanja: “Ništa od navedenog o nekakvim uvjetovanjima gospodina Vanđelića nije istina. Bespredmetno je tvrditi da bi gospodin Vanđelić uopće postavljao bilo kakve uvjete HDZ-u vezane za lokalne izbore. Uloga gospodina Vanđelića je vođenje Fonda za obnovu nakon potresa te o operativnim aktivnostima daje obavijesti članovima Vlade. Sve ostalo su medijske spekulacije. HDZ ide na izbore u Zagrebu s namjerom da pobijedi, kao što je i pobijedio u sve 4 zagrebačke izborne jedinice na parlamentarnim izborima. HDZ će na vrijeme predstaviti svog kandidata i tim za Zagreb.”

Izvor/ Hina/ N1/ Foto: Screenshot N1

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI