U Valbandonu započela FRONTEX-ova obuka policijskih službenika

U Valbandonu započela FRONTEX-ova obuka policijskih službenika

U Valbandonu kraj Pule u tijeku je FRONTEX-ova obuka Land Border Surveillance Officer Training za 45 policijskih službenika zemalja Europske unije koja se provodi u organizaciji Policijske akademije, inače partnerske FRONTEX akademije.

Ustvrdivši kako je cilj takvih aktivnosti educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica EU-a te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, koordinatorica FRONTEX aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović kazala je da Hrvatska puno ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, imajući u vidu članstvo u Europskoj uniji.

“Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje upravo radu s ranjivim skupinama. Postupanje s ranjivim skupinama prioritet je, u kontekstu pristupa problemima nastalim migracijskom krizom, a hrvatska policija posebno je senzibilizirana radeći na ovoj problematici, gradeći sigurnost i povjerenje kao temelj našeg postupanja”, pojasnila je Abramović.

Po njenim riječima upravo se uz potporu FRONTEX-a i Policijske uprave istarske ovih dana provodi petodnevna obuka, u sklopu koje će policijski službenici granične policije izvježbati taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila, taktiku postupanja kod migranata kojima je potrebna liječnička pomoć te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.

Policijska akademija u veljači prošle godine postala je partnerska FRONTEX akademija, a partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama FRONTEX-a, s ciljem zaštite vanjske granice Europske Unije.

Osim toga, kao krovna europska organizacija granične policije, FRONTEX pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama EU suočenim s ozbiljnim migracijskim pritiskom, koja se očituje kroz obuke i edukacije policijskih službenika te financijsku potporu kroz nabavku opreme nužne za provođenje obuka, seminara i edukacija, s krajnjim rezultatom jačanja kapaciteta granične policije i jačanja kapaciteta obučnih centara. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI