Uz Međunarodni dan potražnih pasa, 25. travnja: Suradnja psa i čovjeka neopisivo je važna

Uz Međunarodni dan potražnih pasa, 25. travnja: Suradnja psa i čovjeka neopisivo je važna

Potražni psi bili su angažirani nakon razornog potresa u Petrinji, a na terenu je radilo 18 potražnih pasa HGSS-a koji su locirali šest zatrpanih osoba, izvijestili su u nedjelju iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a, uz Međunarodni dan potražnih pasa.

Međunarodna krovna organizacija za rad potražnih pasa IRO (The International Search and Rescue Dog Organisation) je 2008. proglasila Međunarodni dan potražnih pasa koji se od tada obilježava svake godine zadnju nedjelju u travnju.

Potražni psi neizostavni su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama, a za vrijeme takvih akcija mijenjaju i do 30 ljudi koji bi bili potrebni za pretraživanje određene površine u istom vremenskom razdoblju, izvijestili su iz MUP-a.

Podsjetili su i da je 26. studenog 2019. kad je potres magnitude 6.4 prema Richteru pogodio Albaniju, za pomoć u akcijama traganja i spašavanja Hrvatska u Albaniju poslala tim za traganje i spašavanje u ruševinama s 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i osam potražnih pasa za spašavanje.

Psi imaju 10 000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide. To su sposobnosti zbog kojih su psi čovjekovi najbolji kako prijatelji, tako i kolege u kriznim situacijama. Potražni timovi, timovi koje čine pas i njegov vodič, iznimno su važni u radu operativnih snaga sustava civilne zaštite i nezamjenjivi su u akcijama spašavanja.

Potražni timovi spašavaju živote unesrećenih u urbanim područjima kad se dogode potresi, eksplozije i katastrofe velikih razmjera. Tijekom potražnih akcija u urbanim područjima, tj. ruševinama apsolutno su nezamjenjivi. S lakoćom lociraju mjesto na kojem se nalazi osoba, bez obzira na dubinu i prepreke koje se nalaze između njih i žrtava te mogu pretražiti 1000 četvornih metara ruševine unutar samo 20 minuta, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a. (Hina)

Foto: Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI