Von der Leyen uvjerena da nacionalisti i populisti neće uništiti europski način života

Von der Leyen uvjerena da nacionalisti i populisti neće uništiti europski način života

Buduća predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu u Zagrebu da nacionalisti i populisti neće uništiti europski način života, kako se zove i jedan od resora u njezinoj novoj komisiji.

Taj je naziv izazvao kritike, osobito europskih liberala i zelenih koji smatraju da previše asocira na zaštitu Europe od ilegalnih migranata.

“Nema sumnje što je to europski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, koji žele izazvati podjele i uništiti EU, da nam uzmu naš europski načina života”, izjavila je Von der Leyen na kongresu Europske pučke stranke

“Naša se Unija temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokraciji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti naš europski način života”, dodala je njemačka političarka.

Europski parlament trebao bi novu komisiju potvrditi idućega tjedna i očekuje se da nova europska ‘vlada’ preuzme dužnost 1. prosinca.

Bivša njemačka ministrica obrane podržala je ulazak Hrvatske u schengensku zonu, nakon što joj je pozitivnu preporuku dala odlazeća EK Jean-Claude Junckera.

“Držim vam fige i nadam se da će Europsko vijeće donijeti pozitivnu odluku jer snažno vjerujem da Hrvatska pripada Schengenu, u to nema nikakve sumnje”, istaknula je nove šefica EK-a.

Zemljama zapadnog Balkana, koje je na europskom putu nedavno blokirala Francuska, poručila je da stoji uz njih.

“Dijelimo isti kontinent, povijest, kulturu i u istoj smo političkoj obitelji. Uvjeravam vas da stojimo uz vas, neovisno od svih procesa. Stojimo uz vas i želimo da nam budete što bliže”, rekla je Von der Leyen.

Govoreći o Brexitu, najavila je da će, ako dođe do razlaza, EU poštivati Britance, osobito u trgovinskim odnosima.

“No dali smo im do znanja da zemlja koja nije u EU-u ne može uživati u istim pravima kao i zemlje članice”, rekla je von der Leyen.

Pučani će u EK-u imati osam povjerenika, a među njima je u hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica koja će biti potpredsjednica za demokraciju i demografiju.

“Ti ćeš pomoći da se uhvatimo u koštac s jednim od najvećih izazova, kako osigurati blagostanje građana u doba kada imamo sve starije stanovništvo. Ti ćeš ljude staviti u samo srce Europe”, poručila je von der Leyen Šuici. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI