UTJECAJ REPUTACIJE! Plenković nakon Franje Tuđmana svojim patriotizmom osvaja povjerenje Hrvata i Hrvatica

UTJECAJ REPUTACIJE! Plenković nakon Franje Tuđmana svojim patriotizmom osvaja povjerenje Hrvata i Hrvatica

Iduće nedjelje održavaju se Izbori za Europski parlament, a u Republici Hrvatskoj proniknuti u zamršenu vezu između cijenjenog ugleda premijera Plenkovića i zapanjujućeg uspjeha HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor i najavljivanju pobjede za Europski parlament, svjedočimo povijesnom ugledu premijera kako u Hrvatskoj, tako i diljem EU te izravni utjecaj koju bi reputacija premijera Plenkovića imala na izborni trijumf HDZ-a.

Korelacija ugleda premijera Plenkovića i budućeg izbornog uspjeha Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Republici Hrvatskoj na izborima za Europsku uniju neizostavna je tema. Koji su razlozi Plenkovićevog uspjeha u osvajanju povjerenja hrvatskog naroda svojim domoljubnim stavom, posebice u posttuđmanovskom razdoblju?

Ugled Plenkovića odigrao je značajnu ulogu u uzastopnim pobjedama Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Pozitivan utjecaj reputacije premijera Plenkovića posebno je došao do izražaja na nedavnim izborima, na kojima je HDZ treći put zaredom pod njegovim vodstvom ostvario uvjerljivu pobjedu. Plenkovićeva snažna reputacija ne samo da je učvrstila položaj stranke, već je imala i odjeka kod birača, pridonoseći njihovom povjerenju u sposobnost HDZ-a da učinkovito vlada i vodi zemlju naprijed. U biti, korelacija između ugleda premijera Plenkovića i izbornog uspjeha HDZ-a naglašava važnost percepcije vodstva u oblikovanju političkih ishoda i izbornih rezultata. Također, iskazivanje domoljublja Andreja Plenkovića odigralo je značajnu ulogu u osvajanju povjerenja Hrvata i Hrvatica. Njegov stil vođenja, kojeg karakterizira pragmatičan i diplomatski pristup, bio je ključan u vođenju Hrvatske kroz razne izazove. Plenkovićeva demonstracija domoljublja očituje se u njegovoj nepokolebljivoj privrženosti nacionalnim interesima Hrvatske. Plenkovićeve politike i inicijative, poput promicanja gospodarskog rasta, jačanja nacionalne sigurnosti i zalaganja za hrvatske interese unutar Europske unije, naišle su na podršku hrvatske javnosti. Svojim govorima i djelovanjem dosljedno je isticao važnost očuvanja hrvatske suverenosti i identiteta. Usporedba njegovog pristupa domoljublju s pristupom Franje Tuđmana, prvog predsjednika Hrvatske, otkriva pomak prema inkluzivnijem i diplomatskijem stilu pod Plenkovićevim vodstvom. Dok je Tuđmanov patriotizam često karakterizirao asertivniji i nacionalistički ton, Plenkovićev naglasak na europskim integracijama i suradnji odjekuje u širem spektru hrvatskog društva. Ovakav nijansirani pristup pridonio je pozitivnoj percepciji Plenkovićevog domoljublja i među muškarcima i među ženama u Hrvatskoj. Štoviše, istraživanja javnog mnijenja i ponašanje birača prije i nakon Plenkovićeva mandata ukazuju na rastuće povjerenje u njegovo vodstvo i njegovu predanost dobrobiti zemlje.

Predstojeći izbori za Europski parlament potiću značajan interes i špekulacije o potencijalnom uspjehu Plenkovića, u osiguravanju najmanje sedam mandata za svoju stranku. Onda se vraćamo na to, jesu li se kandidati HDZ-a potrudili građanima objasniti što to mogu hrvatski europarlamentarci?

Plenković je preuzeo je ulogu nositelja liste HDZ-a za predstojeće izbore za Europski parlament, što je značajan pomak s obzirom na njegovu poziciju i autoritet unutar stranke i država. Plenkovićevo uvrštavanje na vrlo vjerojatno pobjedničku listu, uz nekoliko drugih istaknutih kandidata, uključujući Dubravku Šuicu, Davora Stiera, Karla Resslera, Nikolinu Brnjac i Tomislava Sokola, među ostalima, odražava jaku postavu koja bi potencijalno mogla osigurati više mjesta HDZ-u parlamentu Europe. Plenkovićeva odluka da predvodi listu potaknula je nagađanja o njegovim budućim planovima, a neki sugeriraju mogući zaokret s domaće na europsku politiku u što čisto sumnjamo. Sa svojim iskustvom premijera od 2016., Plenković je uspostavio veze s europskim čelnicima, unaprijedivši svoju umreženost prilike i potencijalno jačanje izgleda HDZ-a na izborima za Europski parlament. HDZ-ova lista za izbore naširoko se smatra najjačom ikada sastavljenom, što dodatno povećava izglede stranke za uspjeh u osiguravanju više mandata nego do sada. Osim toga, uspješan ulazak Hrvatske u schengenski prostor i uvođenje eura istoga dana pod HDZ-om ističu stranačka postignuća i kompetencije u upravljanju europskim poslovima. Ova postignuća, zajedno s podrškom stranačkih članova koji ističu sposobnost HDZ-ovih kandidata da zaštite nacionalne interese i osiguraju europska sredstva, ukazuju na snažnu potporu Plenkoviću i njegovom timu u odlukama da HDZ-ovu listu za izbore za Europski parlament predvodi predsjednik stranke, koji je ujedno i aktualni premijer. To uistinu predstavlja odmak od dosadašnje prakse, naglašavajući stratešku važnost osiguravanja mandata i zadržavanja utjecaja u europskoj areni.

Plenković u svojoj kampanji za EU izbore aktivno ističe važnost Europskog parlamenta za hrvatske građane. Njegova ambicija je educirati i informirati hrvatsko biračko tijelo o ulozi Europskog parlamenta kao ključne institucije unutar Europske unije, posebice u vrijeme značajnih geopolitičkih i društvenih pomaka. Ističući značaj Europskog parlamenta, Plenković želi njegovati osjećaj građanske dužnosti i angažmana među hrvatskim biračima, potičući ih da svojim glasovima sudjeluju u oblikovanju budućnosti Europe. HDZ-ov strateški naglasak na važnosti Europskog parlamenta služi kao kamen temeljac Plenkovićeve kampanje s ciljem premošćivanja jaza između hrvatskih građana i procesa donošenja odluka u EU.

Još jedan ključni aspekt Plenkovićeve strategije kampanje za EU izbore je isticanje prednosti članstva u EU za Hrvatsku. Usredotočujući se na prednosti koje je Hrvatska stekla svojim članstvom u Europskoj uniji, kao što su gospodarski razvoj, kulturna razmjena i poboljšane turističke mogućnosti poput Juga i Sjevera Hrvatske, Plenković želi pridobiti potporu za nastavak reafirmaciji položaja Hrvatske u Europskoj uniji te nastoji ojačati odnos između Hrvatske i Europske unije, njegujući osjećaj zajedništva i zajedničkog prosperiteta.

Kao dio svojih napora u kampanji, Plenković se bavi hrvatskim biračima o ključnim pitanjima EU-a kako bi odgovorio na njihove brige i pridobio potporu ne za svoju kandidaturu, jer on već uživa respect mnogih, već za svoje kandidate koji uistinu i jesu izgledno nevidljivi bez samog Plenkovića, čast izuzecima. Stoga, Plenković i HDZ aktivnim raspravljanjem o temama kao što su sprječavanje ilegalnih migracija i promicanje međunarodne policijske suradnje, HDZ pokazuje svoju predanost rješavanju gorućih pitanja od značaja za hrvatske građane i širu europsku zajednicu. Tako, i Plenkovićev angažman s biračima oko pitanja vezanih uz budući europski višegodišnji proračun, konkurentnost, solidarnost i socijalnu skrb naglašava njegovu predanost zagovaranju politika koje su u skladu s interesima i prioritetima hrvatskih birača. Kroz te interakcije i rasprave, Plenković ima za cilj izgraditi povjerenje u njegove kandidate, a on če kao nositelj liste HDZ-a očito pokazati vodstvo i osigurati povjerenje birača u njegovu sposobnost da učinkovito HDZ predstavlja Hrvatsku u Europskom parlamentu.

Kako se izbori približavaju, uspjeh njegovih nastojanja u konačnici će odrediti hoće li moći uvjerljivo pobijediti na EU izborima i konačno učinkovito zastupati hrvatske interese u Europskom parlamentu.

Piše: Božidar Bebek/ Foto: Screenshot/ Totalno HR/ Izvor/  Twitter X

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI