Juncker kaže da se Hrvatska u EU ponaša kao utemeljiteljica, Plenković smatra da je profitirala od ulaska u Uniju

Juncker kaže da se Hrvatska u EU ponaša kao utemeljiteljica, Plenković smatra da je profitirala od ulaska u Uniju

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u petak kako se Hrvatska od prvoga dana ulaska u Europsku uniju ponaša pozitivno kao da je utemeljiteljica, a hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je Hrvatska profitirala od svoga članstva u Uniji, govoreći u povodu 5. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

“Slavimo sutra petu obljetnicu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. Iskreno rečeno, ne mogu se ni sjetiti vremena kada Hrvatska nije bila članica EU-a jer se od prvog dana svog članstva ponaša kao zemlja utemeljiteljica EU-a. Europska unija postala je kompletnija i želim čestiti na ovoj obljetnici Hrvatskoj, koja je velika nacija. Ne bih želio da mi ova velika i ugledna nacija nedostaje”, rekao je Juncker u izjavi hrvatskim novinarima nakon završetka summita EU-a.

Upitan kakva je uloga Hrvatske unutar EU-a, Juncker je rekao da ona snažno brani svoje interese u europskom duhu.

“Hrvatska ima pozitivnu ulogu. Hrvatska nije uvijek lagan partner. Mi u Europi zapravo i nemamo laganih partnera. Kao što sam rekao Hrvatska se ponaša kao zemlja utemeljiteljica, izražava svoj stav, ponekad snažno brani svoj interese u europskom duhu”, rekao je Juncker.

Juncker je u vrijeme potpisivanja pristupnog ugovora i ulaska Hrvatske u članstvo EU-a bio luxembourški premijer te je stoga jedan od potpisnika hrvatskog ugovora o pristupanju.

U odvojenoj izjavi i premijer Plenković se osvrnuo na 5. obljetnicu članstva.

“Hrvatska je po meni poprilično profitirala od članstva u EU-u u prvih pet godina. Vjerujem da smo možda mogli i više, međutim ubrzali smo u mojoj vladi i pojednostavili proces apsorpcije europskih sredstava, ali nisu samo fondovi bitni. Bitne su politike, bitno je europsko zakonodavstvo, bitna je pouzdanost našega pravnog i poreznog sustava, što je jedna dodatna legitimacija za ulagače i općenito usvajanje europskih vrijednosti u hvatsko društvo. To je ono što je najvažnije, a kontinuirani ekonomski rast u tom smislu je očito pozitivan, jer znamo da svi pokazatelji od 2013. pa do sada idu nabolje”, rekao je Plenković.

“Mislim da smo respektirani, da smo se uspjeli pozicionirati na svim razinama, od Vijeća, Europskog vijeća, profiliranosti naših zastupnika u Europskom parlamentu, inicijativa koje dajemo, aktivnosti našega povjernika i brojnih drugih ljudi koji su sada u službama Komisije. Sve to to ide svojim tijekom, treba malo više vremena i odmaka da ocijenimo cjelinu onoga što smo postigli. Ja sam uvjeren da je europski projekt, europska ideja dobra za kontinent, dobra za sve narode pa onda i za hrvatski narod i sve naše građane”, rekao je premijer.

Hrvatska je potpisala ugovor o pristupanju EU-u 9. prosinca 2011. a od 1. srpnja 2013. punopravna je članica.

Autor/Hina/Foto/EPP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI