HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu: “U europskoj Hrvatskoj nitko ne smije i ne može biti diskriminiran”

HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu: “U europskoj Hrvatskoj nitko ne smije i ne može biti diskriminiran”

Predsjednik Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS) Tomislav Stojak u utorak je Ustavnom sudu predao zahtjev za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o udomiteljstvu koji se odnosi na onemogućavanje udomljavanja djece istospolnim partnerima.

Stojak je prilikom predaje zahtjeva izjavio da smatra kako u europskoj Hrvatskoj nitko ne smije i ne može biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi – seksualnoj orijentaciji, spolu, vjeri ili nacionalnosti, navodi se u priopćenju HNS-a.

“Uvjereni smo da su argumenti koje smo u njemu iznijeli dovoljni da Ustavni sud u konačnici donese ocjenu da su pojedine odredbe nedavno usvojenog Zakona o udomiteljstvu u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske”, kazao je Stojak.

Hrvatski Sabor u prosincu je prihvatio takav prijedlog zakona, a ocjenu njegove ustavnosti zbog diskriminacije ranije u veljači zatražili su Udruga Dugine obitelji te životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić.

Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom odredbe članka 9. točke 3. Zakona o udomiteljstvu uputili su GLAS i IDS, a svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti predat će Ustavnom sudu i 33 oporbena zastupnika, uglavnom SDP-ova. (Hina)

foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI