Ustavni sud odbio tvrdnje Blaža Curića da su mu zatvaranjem povrijeđena ustavna prava

Ustavni sud odbio tvrdnje Blaža Curića da su mu zatvaranjem povrijeđena ustavna prava

Ustavni sud odbio je tužbu jednog od dvojice okrivljenika u aferi SMS, Blaža Curića, protiv odluke osječkog Županijskog suda koji mu je u tom slučaju odredio istražni zatvor.

Odlukom koja je donosena 13. prosinca, a objavljena je u petak Ustavni sud odbio je Curićeve tvrdnje da mu je odlukom o istražnom zatvoru povrijeđen niz prava zajamčenih Ustavom.

Ustavni sud je utvrdio da je rješenje o određivanu istražnog zatvora koje je Curić osporavao, doneseno u skladu sa zakonom, ali i da je odgovarajuće obrazloženo.

“Ustavni sud smatra potrebnim istaknuti da su sudovi ovlašteni slobodno i autonomno procijeniti osnovanost potrebe daljnje primjene mjere istražnog zatvora…, odnosno da su dužni voditi računa o načelu razmjernosti te navesti konkretne, dostatne i individualizirane razloge koji – što je osobito važno – s duljinom trajanja istražnog zatvora traže sve podrobniju argumentaciju”, istaknuto je među ostalim u odluci Ustavnog suda koji je odbio sve Curićeve tvrdnje.

I nakon ove ustavnosudske odluke osječki Županijski sud ovoga je tjedna za još dva mjeseca produljio istražni zatvor Curiću, ali i bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi, kojemu je Curić navodno dojavio za uhićenje, a Uskok ga tereti za izradu lažih SMS poruka za potrebe bivšeg “Dinamovog” čelnika Zdravka Mamića.

Novim rješenjem u istražnom zatvoru do 19.veljače

Zbog činjenice da istraga nije dovršena te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog Uskoka da se Curiću i Vargi produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019.

Vargu se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Kada je upozorio Vargu Curić dva puta navodno nazvao i Brkića

Curić, inače vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, uhićen je 26. rujna u Zagrebu, a osumnjičen je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da je pod ‘istragom’, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Curić je, kako se doznaje, “u inkriminiranom razdoblju” zvao i zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića s kojim je u dva navrata imao “dužu komunikaciju” na dan kada je Vargi dojavio da je pod mjerama.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te Brkić, koji su takve optužbe odbacili, a Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine “Borg”. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI