Pompeo se nije usprotivio eventualnoj izraelskoj aneksiji židovskih naselja na Zapadnoj obali

Pompeo se nije usprotivio eventualnoj izraelskoj aneksiji židovskih naselja na Zapadnoj obali

Američki državni tajnik Mike Pompeo odbio je u utorak izjasniti se protive li se Sjedinjene Države najavljenoj izraelskoj aneksiji židovskih naselja na Zapadnoj obali, što je obećao izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Netanyahu je rekao u subotu da planira anektirati židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako pobijedi na izborima u utorak i dobije još jedan mandat.

Na pitanje demokratskog senatora Chrisa Van Hollena protivi li se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa “jednostranoj aneksiji cijele Zapadne obale ili njezinog dijela”, Mike Pompeo odbio je odgovoriti.

“Vidjet ćete naš prijedlog”, rekao je nekoliko puta, misleći na mirovni plan koji već gotovo dvije godine priprema u velikoj tajnosti mala ekipa ljudi koju je imenovao Trump a vodi ju njegov savjetnik i zet Jared Kushner.

On će biti objavljen skoro, rekao je Pompeo.

On nije želio izraziti američku potporu ni rješenju dviju država, koju je branila bivša američka administracija.

“Izraelci i Palestinci odlučit će kako to riješiti”, rekao je, dodajući da će im Washington predložiti “različite, jedinstvene ideje”.

Ako bi došlo do aneksije Zapadne obale ili njezinog dijela, to će “potkopati svaki napor prema mirovnom rješenju dvije države”, odgovorio je Pompeu senator van Hollen.

Palestinci žele državu koja bi uključila Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i Pojas Gaze.

Oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, na područjima na kojima također živi više od 2,6 milijuna Palestinaca.

Židovska naselja najspornije su pitanje u naporima da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca koji su zamrli 2014.
(Hina/AFP)

Foto/U.S.Secretary Pompeo/Twitter

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI