U Uskokovoj akciji ”pala” 13-ero člana skupina dilera kokaina, amfetamina i marihuane

U Uskokovoj akciji ”pala” 13-ero člana skupina dilera kokaina, amfetamina i marihuane

Uskok je u subotu donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika koji su u Nizozemskoj nabavljali kokain, amfetamin i marihuanu koje su skrivali u Srbiji, a preprodavali u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Švicarskoj.

Sumnja se da je prvookrivljeni 58-godišnjak, od ožujka 2019. do 6. ožujka u Hrvatskoj i Sloveniji, okupio i povezao 10-ero članu skupinu radi kontinuirane nabavke kokaina i amfetamina iz Nizozemske i daljnje preprodaje tih opojnih droga.

Okrivljeni 58-godišnjak je organizirao i financirao nabavu droge iz Nizozemske te nabave prekursora i drugih tvari namijenjenih neovlaštenoj proizvodnji amfetamina. Uz to, organizirao je i financirao nabavu automobile i izradu tajnih skrovišta namijenjenih krijumčarenju. Nabavljene automobile su vozili drugookrivljeni 52-godišnjak, šestookrivljeni 39-godišnjak, sedmookrivljeni 25-godišnjak i osmookrivljeni 34-godišnjak.

Nadalje je 58-godišnjak organizirao i financirao nabavu kriptiranih mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi udruženja, kao i najam stanova, garaža i apartmana u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se skrivala droga. Prvookrivljeni je osobno i putem drugookrivljenog 52-godišnjaka i osmokrivljenog 34-godišnjaka prenosio upute radi funkcioniranja udruženja, a financirao je i troškove obrane ukoliko bi netko od članova udruženja bio uhićen.

Uskok je precizirao da su trećeokrivljeni 50-godišnjak, četvrtookrivljeni 44-godišnjak, petookrivljeni 53-godišnjak, osmookrivljeni 34-godišnjak i devetookrivljeni 46-godišnjak krijumčarili droge, s time da su dio droge dovozili u Hočko Pohorje u Sloveniji gdje je osmookrivljeni čuvao apartmane i automobile koji su služili za skrivanje i prijevoz droge. Dio droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gdje su prvookrivljeni i šestookrivljeni skrivali kokain i pripremali ga za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, miješajući bazu sa prekursorima i drugim tvarima namijenjenim proizvodnji amfetamina.

Tako pripremljenu drogu su petookrivljeni, šestookrivljeni sedmookrivljeni dostavljali i prodavali kupcima na području Hrvatske. Među kupcima su bili i devetookrivljeni 46-godišnjak i desetookrivljeni 41-godišnjak koji su manje količine preprodavali krajnjim konzumentima na području Zagreba. Uskok je dodao da je petookrivljeni od svibnja 2019. do ožujka u najmanje 11 navrata s trinaesterookrivljenim 47-godišnjakom dogovorio i realizirao kupovinu marihuane u količinama od 100 grama do četiri kilograma, a koju je 47-godišnjak kasnije preprodavao.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaest okrivljenika, piše Hina.

Priopćenje USKOK-a

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika (1962., 1968., 1970, 1976., 1967., 1981., 1995., 1986., 1974., 1979., 1980., 1986. i 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. (7. 3. 2020.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od točno neutvrđenog dana u ožujku 2019. do 6. ožujka 2020., u Hrvatskoj i Sloveniji, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom kokaina i amfetamina iz Nizozemske i daljnjom prodajom tih opojnih droga, okupio i povezao u zajedničko djelovanje II. do IX. okr. koji su u okviru dogovorenog plana ispunjavali dane im zadaće.

Pri tome je I. okr. organizirao i financirao nabavu kokaina i amfetamina iz Nizozemske te nabavu prekursora i drugih tvari namijenjenih neovlaštenoj proizvodnji amfetamina. Osim toga je organizirao i financirao nabavu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” namijenjenih krijumčarenju, a koje automobile su vozili II., VI., VII. i VIII. okr. radi izrade skrovišta u Srbiji.

Nadalje je I. okr. organizirao i financirao nabavu tzv. kripitiranih mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi udruženja, kao i najam stanova, garaža i apartmana u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se skrivala opojna droga. Također je I. okr. osobno te putem II. i VII. okr., kao osoba od njegovog povjerenja, prenosio upute radi funkcioniranja udruženja i financirao troškove obrane ukoliko bi netko od članova udruženja bio uhićen.

Po uputama I. okr., su III., IV., V., VIII. i IX. okr. krijumčarili opojnu drogu, s time da su dio droge dostavljali kupcima u Austriji i Švicarskoj, a dio su dovozili u Sloveniju u mjesto Hočko Pohorje gdje je VIII. okr. čuvao apartmane i automobile koji su služili za krijumčarenje i u kojima je udruženje sakrivalo opojnu drogu. Dio opojne droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gdje su I. i VI. okr. kokain sakrivali i pripremali za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, miješajući bazu sa prekursorima i drugim tvarima namijenjenim proizvodnji amfetamina.

Tako pripremljenu drogu su V., VI. i VII. okr. dostavljali i prodavali kupcima na području Hrvatske, pa su je tako dostavljali i prodavali i X. i XI. okr., dok su manje količine preprodavali krajnjim konzumentima na širem području Zagreba.

Nadalje je V. okr., od svibnja 2019. do ožujka 2020. godine, u Zagrebu, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi nabavkom i preprodajom marihuane, u najmanje 11 navrata dogovorio i realizirao kupovinu navedene droge od XII. okr. i to u količinama od 100 grama do četiri kilograma, a koju marihuanu je među ostalima i XIII. okr. dalje preprodavao.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaest okrivljenika.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: ilustracija/ Izvor/ HANZA MEDIA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI